London

Bregzit bez sporazuma znači povlačenje britanskih vojnika iz BiH

  • 04.04.2019. 21:13

Ukoliko parlament Velike Britanije ne usvoji sporazum o "Bregzitu", britanski vojnici vjerovatno bi morali da se povuku iz operacija u BiH koje predvodi EU, piše njujorški portal "Bazfid".

"Jedna od misija koje bi mogle da trpe štetu zbog `Bregzita` jeste i mirovna operacija u BiH `Altea` započeta 2004. godine, kada je brojala sedam hiljada pripadnika", navedeno je u tekstu, prenose beogradski mediji. 

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je "Bazfidu" potvrdilo da će, ukoliko dođe do "Bregzita" bez sporazuma sa EU biti potrebno da se usaglasi poseban dokument kako bi britanske trupe nastavile da učestvuju u operaciji "Altea". 

"Bazfid" prenosi ocjenu britanskih zvaničnika da bi slabljenje prisustva Londona na zapadnom Balkanu nakon "Bregzita" moglo da izazove zabrinutost u regionu i među saveznicima. 

Precizirano je da je proteklih godina broj vojnika smanjen na oko 600, a da je glavna svrha operacije obuka pripadnika Oružanih snaga BiH. 

Pri tom se podsjeća da je britanski sekretar odbrane Gevin Vilijamson najavio prošlog juna da će Velika Britanija poslati još 40 vojnika u BiH.