Milorad Dodik

Braneći zločince Izetbegović dokazao da ovakva BiH ne može i ne treba da postoji

17:23, 14.09.2019.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, stajući u odbranu optuženih za teške ratne zločine nad Srbima i Hrvatima u proteklom ratu, po ko zna koji put dokazao zašto ovakva BiH ne može i ne treba da postoji.

"Ako su /Atif/ Dudaković, /Naser/ Orić, /Sakib/ Mahmuljin i manje znani zločinci ugledni komandanti, onda je jasno da Srbima i Hrvatima u Izetbegovićevoj zamišljenoj zajednici nema mjesta. On je danas potvrdio ono što mi govorimo godinama da su Sud i Tužišatvo BiH godinama bili pod snažnom kontrolom SDA i dok je to trajalo nije bilo ni moguće da bude procesuiran bilo koji zločinac iz reda takozvane Armije RBiH", rekao je Dodik, komentarišući Izetbegovićeve izjave na Kongresu SDA.

On je ocijenio da SDA godinama nije branila zločince, već zločin koji su bošnjački ratni komandanti počinili nad Srbima i Hrvatima, smatrajući ga legitimnim.

"Logika po kojoj su se oni branili i sve učinili u odbrani je i moralno i pravno neodrživa jer zločin je zločin bilo da je počinjen u samodbrani, kao što Izetbegović obmanjuje javnost, ili su počinjeni u pokušaju da Srbi budu protjerani sa vjekovnih ognjišta, što je već istorijska činjenica", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, Izetbegović u vezi sa odnosima sa susjedima Srbiji i Hrvatskoj nastavlja sa agresivnom retorikom koja ne može i neće izmijeniti činjenicu da je BiH okružena Srbijom i Hrvatskom, a da u njoj grunt imaju i Srbi i Hrvati.

"Niti ćemo mi otići odavde ostavljajući svoju kuću, niti će se Srbija i Hrvatska odreći svojih sunarodnika u BiH. Što prije to Izetbegović shvati, biće bolje za sve koji ovdje žive", rekao je Dodik.

Izetbegović je na Kongresu SDA u Sarajevu rekao da su Dudaković, Mahmuljin i Orić ugledni komandanti takozvane Armije BiH koji prolaze pravosudnu golgotu sa ciljem da budu diskreditovani.

On je rekao da su iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni Bošnjaci, te da je nakon toga počela kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv "uglednih komandanata takozvane Armije i MUP-a BiH.