Bošnjački general Atif Dudaković naređivao zločine

  • 06.08.2020. 10:15

Televizije u Republici Srpskoj i Srbiji prikazale su 7. avgusta 2007. godine snimak na kojem se vidi kako nekadašnji komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković naređuje spaljivanje srpskih sela tokom akcije koja je trajala od 14. do 17. septembra 1995. godine.

Dudaković, od prelaska iz ЈNA, gdje je napredovao do čina potpukovnika i funkcije komandanta diviziona u Kninu, kada je bio blizak saradnik kasnijeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, postaje prvo komandir čete, a zatim i komandant Druge bošnjačko-hrvatske pješadijske brigade.

Uz pomoć Oružanih snaga Hrvatske, te učešće NATO avijacije, Dudakovićeve jedinice su tokom zločinačke hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" zauzele okolna srpska mjesta, te napale snage Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna lojalne Fikretu Abdiću.

Postoje nepobitni dokazi da je tokom vojnih akcija Dudaković naređivao ubistva zarobljenika i paljenje srpskih sela.

Dudaković je i prije "Oluje" izdavao zločinačka naredbe. Tako postoji snimak, na kojem on 14. aprila 1995. godine izdaje naređenje: Proboj se mora izvršiti. Pobiti sve što se ispred vas nađe. Žao mi je što nemate noževa... Odobravam i naređujem da se naprijatelj uništi svim sredstvima. Nožem, bombom, čakijom, zubima, udaviti... Sve imate pravo".

U avgustu 1995. godine, tokom "Oluje", pod komandom Atifa Dudakovića izvršeno je presijecanje povlačenja srpskih izbjeglica iz Republike Srpske Krajine i počinjena ubistva zarobljenih Srba na prostoru opštine Dvor u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Nakon što su objavljeni snimci ubistava, tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik podnijeli su tužilaštvu tužbu sa video-dokazima protiv Dudakovića.

Atif Dudaković je komandovao i napadom na zapodnokrajiške opštine Republike Srpske /Petrovac, Krupa, Sanski Most, Ključ i Mrkonjić Grad/ u jesen 1995. godine, kada su ubijena 892 srpska civila i vojnika, prognano 120.000 Srba i spaljeno više od 30 sela. I o zločinima u ovoj akciji postoje video-snimci.

Nakon rata, Dudaković je bio komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH.

Protiv njega je tek 2018. godine podignuta optužnica za teške zločine nad srpskim civilima, a suđenje i dalje traje.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)