Miodrag Linta

Bošnjačke stranke vode politiku negiranja Republike Srpske

  • 14.01.2019. 19:47

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocjenjuje da bošnjačke stranke od završetka rata vode politiku negiranja Republike Srpske s ciljem njenog ukidanja i stvaranja unitarne BiH.

Linta u saopštenju ocjenjuje da je jasno je da bošnjačke stranke i sa nacionalnim i takozvanim multietničkim predznakom ne odustaju od politike rušenja dejtonske BiH, koja se sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda.

Bošnjačke stranke, ističe Linta, dugi niz godina ponavljaju bezočne laži da Dan Republike Srpske - 9. januar predstavlja početak agresije na BiH, kao i da je Republika Srpska nastala na etničkom čišćenju, masovnim zločinima i genocidu.

Linta smatra da je zbog toga važno stalno isticati istorijsku istinu da je Republika Srpska nastala u miru 9. januara 1992. godine odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, da se branila u nametnutom ratu i da je postala sastavni dio dejtonske BiH kao državne zajednice.

"Dan Republike je neodvojivi dio identiteta srpskog naroda i svako ko dovodi u pitanje 9. januar taj ima neprijateljske namjere prema našem narodu", naveo je Linta.

On je naglasio da je važno isticati istinu da je Dan Republike Srpske ustavan i legalan jer je u skladu sa Ustavom i zakonom i legitiman, te su se građani Srpske, poslije sramne odluke Ustavnog suda BiH iz 2015. godine, izjasnili na referendumu velikom većinom da žele da se i dalje slavi 9. januar.

Тагови: