Hrvatski narodni sabor

Bošnjačke stranke izvele entitetski udar na državu

  • 07.07.2018. 15:24

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) protivi se inicijativi pet bošnjačkih stranaka da Parlament Federacije BiH usvoji zakon o izbornim jedinicama, ali i izražava zabrinutost kako formirati vlasti nakon izbora.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo LJubić rekao je nakon današnje sjednice ovog tijela da je raspravljano o zakonu o izbornim jedinicama koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. 

"Izražavam zabrinutost, jer ovo vidim kao napad na ustavnopravni poredak i vladavinu prava. Naime, pet bošnjačkih stranaka je suprotno presudi Ustavnog suda BiH i suprotno Ustavu pokušalo presudu u slučaju `LJubić` riješiti u Parlamentu FBiH", rekao je LJubić. 

On je naveo da je iz presude vidljivo da je Parlamentarna skupština BiH jedina institucija koja ima ustavna ovlaštenja kada je u pitanju navedena apelacija. 

"Pokušaj provođenja presude na entitetskom nivou je čin derogiranja Ustavnog suda i Ustava BiH, te je tako ovih pet bošnjačkih stranaka izvelo entitetski udar na državu", tvrdi LJubić. 

On je ocijenio da OHR ne djeluje konstruktivno, te da neke indicije govore da neki predstavnici međunarodne zajednice ohrabruju ovih pet stranaka da idu tim putem.

"Nije tu problem tih pet stranaka koje je danas na sjednici neko titulirao kao neformalni bošnjački narodni sabor, problem je što se stvara medijska klima koja ne ide u konstruktivnom pravcu", zaključio je Ljubić. 

Rukovodilac Odjeljenja za ustavno-pravna pitanja HNS-a Bariša Čolak istakao je da pomenuti zakon ne može biti usvojen u federalnom Domu naroda, ali je postavio pitanje šta dalje, kako riješiti problem i poslije izbora formirati vlast. 

"Nadati se da će do nekog rješenja doći", zaključio je Čolak. 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок