Bariša Čolak

Bošnjačke političke stranke insistiraju na primjeni popisa iz 1991. godine

  • 11.12.2018. 10:04

Funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak upozorio je da bošnjačke političke stranke prilikom formiranja vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ insistiraju na primjeni popisa stanovništva iz 1991. godine, jer nastoje da ovladaju srpskim, hrvatskim i klubom ostalih u Parlamentu FBiH da bi izvršna vlast mogla biti formirana od bošnjačkih stranaka.

"To vidi i OHR i međunarodna zajednica, a visoki predstavnik /Valentin Incko/, kao i oni prije njega, ponavlja mantru i mišljenje bošnjačkih stranaka. Visoki predstavnik je postao njihov portparol", rekao je Čolak za "Glas Srpske". 

On kaže da nigdje ne postoji odredba kojom je precizirano da se popis iz 1991. godine primjenjuje na sastavljanje zakonodavne vlasti. 

"Osim toga, postoje tolike odredbe u Izbornom zakonu, a i u Ustavu, da je mjerodavan posljednji popis. Kako je moguće doći do legitimnog zastupanja ako se primjenjuje nešto što je neprimjenjivo?", pita Čolak. 

On je podsjetio da u nekim kantonima nema više od prijeratnih 90 odsto Srba, a najmanje u četiri, pet kantona nema više od 50 odsto Hrvata. 

"Ne može se tu doći do adekvatne popune Doma naroda Parlamenta FBiH. Može na silu, naravno, ako će drugi te delegate birati i očigledno da se to želi", rekao je Čolak. 

On je ponovio da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH narušen Dejtonski miriovni sporazum.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.