Dragomir Anđelković

Bošnjaci gaze Dejton - Dodik ga brani

  • 28.08.2019. 11:18

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da bošnjačka elita pokušava da gazi Dejtonski sporazum, dok sa druge strane optužuje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da podriva BiH.

"Činjenica je da Dodik i predstavnici Republike Srpske samo brane izvorne dejtonske principe i ravnopravnost tri naroda i dva entiteta", ukazao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, dešavanja oko najnovije sjednice Predsjedništva BiH pokazuju da bošnjačka strana na razne načine pokušava da marginalizuje srpske i hrvatske političke predstavnike, odnosno srpski i hrvatski narod.

On je dodao da to kristalno jasno pokazuje da Bošnjaci priznaju da BiH doživljavaju isključivo kao svoju nacionalnu državu, a Srbe i Hrvate kao manjine koji nemaju pravo ni na šta i koji moraju da se povinuju volji sarajevske elite.

Anđelković je ocijenio da je riječ o najgrubljem kršenju dejtonskih principa koji podrazumijevaju ravnopravnost tri naroda i dva entiteta.

On je naveo da je, međutim, evidentno da Bošnjaci pričaju o ravnopravnosti i jedinstvu BiH, a zapravo nju vide kao jednu vrstu modernog kalifata, gdje bi oni suvereno upravljali Srbima i Hrvatima kao jednom vrstom postmoderne raje.

Anđelković je ukazao da takvo ponašanje predstavlja najdublje ugrožavanje dejtonskih principa i sa jedne strane podrivanje BiH jer se na taj način iz nje guraju Srbi i Hrvati.

"Oni /Srbi i Hrvati/ mogu da prihvate BiH kao zajednicu ravnopravnih naroda i entiteta, ali nikako BiH koja bi bila nacionalna država Bošnjaka, gde bi oni bili nacionalne manjine bez ikakvih prava", dodao je Anđelković.