Srđan Mazalica

Bošnjaci da se suoče sa odgovornošću za odbijanje Kutiljerovog plana

  • 01.03.2020. 10:04

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da Bošnjaci treba da se suoče sa istorijskom odgovornišću Alije Izetbegovića i tadašnjeg bošnjačkog rukovodstva za neprihvatanje Kutiljerovog plana i rat koji je izazvan na današnji dan 1992. godine kada je sproveden neustavni referendum o nezavisnosti BiH.

"Izetbegović je odbacio Kutiljerov plan koji su prihvatili Radovan Karadžić i Mate Boban. Taj plan je predviđao konsocijacijsko federalno uređenje BiH kakvo imamo i danas i koje je u suštini dogovoreno u Dejtonu. Taj plan je davao Bošnjacima više gradova nego što danas imaju, ali ga Izetbegović nije prihvatio jer je želio unitarnu BiH", rekao je Mazalica Srni.

Prema njegovim riječima, nakon odbijanja Kutiljerovog plana sproveden je referendum o nezavisnosti BiH koji je bio neustavan, jer nije bila dovoljna izlaznost.

Mazalica je podsjetio da je tada na referendumu preglasan srpski narod, a da je potom uslijedilo ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, zločin u Doborovoljačkoj ulici i otvoreni napadi na kasarne JNA.

"Ta dešavanja se poklapaju sa Izetbegovićevom izjavom u parlamentu da će žrtvovati mir za nezavisnu BiH. Ta izjava, odbijanje Kutiljerovog plana, sprovođenje referenduma, ubistvo srpskog svata i napadi na JNA koja se mirno povlačila idu u prilog tvrdnji da su Bošnjaci odgovorni za rat", naglasio je Mazalica.

U Federaciji BiH 1. marta se obilježava takozvani "dan nezavisnosti BiH", iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH sproveden 29. februara i 1. marta 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.