Najmanje ulaganja u razvoj i istraživanje

Bosna i Hercegovina jedna od najneinovatnijih zemalja

  • 09.12.2018. 13:03

BiH najmanje ulaže u razvoj i istraživanje od svih zemalja u regionu, tako da je po novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti, od ukupno 140 zemalja, po kapacitetu za inovacije zauzela neslavnu 114. poziciju.

Primjera radi, istraživanje UN-a za prošlu godinu pokazalo je da se ova država našla na 86. mjestu među najinovativnijim zemljama u svijetu, a lane je od nje u regionu gore bila rangirana samo Albanija.

Međutim, ove godine su skoro sve zemlje centralne i istočne Evrope poboljšale ranking, a najviše su napredovale Srbija i BiH, koje su se popele za po deset pozicija.

Iako inovacije predstvaljaju jedan od najvažnijih uslova za konkurentnost, rast i napredak, ulaganja države i poslovne zajednice u istraživanje i dalje su veoma mala, poručeno je i sa Sarajevskog samita inovacija 2018.

Statistika pokazuje da ulaganja u istraživanje i razvoj u BiH iznose 0,2 odsto BDP-a, dok je prosjek Evropske unije 2,4 odsto. Takođe, više od 50 odsto rasta BDP-a u razvijenim ekonomijama rezultat je rasta inovacija, kao i 20 odsto novokreiranih radnih mjesta.

Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije RS rekao je da je najslabija karika u ovoj oblasti niska svijest o važnosti inovacija za cjelokupni privredni razvoj, posebno među vodećim industrijama i kreatorima politike.

"Mnogi politički lideri ne razumiju i nisu svjesni društvenih prednosti istraživanja i inovacija. Pored toga, problem je i odliv mozgova i trenutno smo vrlo siromašni u privlačenju talenata. To potvrđuje i podatak da je BiH u ovom poglesu na 135. mjestu od 137 zemalja. Saradnja između istraživanja i razvoja i industrije nije na odgovarajućem nivou i treba raditi na njenom unapređenju" naglasio je Šeranić i dodao da je domaća industrija gotovo u potpunosti zavisna o malim i srednjim poduzećima, koja rijetko imaju odeljenja za istraživanje i razvoj.

Razvoj nauke i obrazovanja je važna osnova za nadogradnju cjelokupne privrede BiH, te jačanje konkurentnosti i ekonomske stabilnosti zemlje i regiona, poručeno je sa regionalnog Foruma inovacija, tehnologije i preduzetništva “Sarajevo anlimitid 2018”, koji je organizovan početkom novembra.

"Cilj BiH je da smanji disproporciju između postojećih prirodnih potencijala kojima raspolaže i stepena njihove iskorištenosti u ovom momentu, tako što će domaća ekonomija biti zasnovana na načelima održivog razvoja – struci, znanju, vještinama, inovatorstvu i zaštiti životne sredine. To, međutim, nije moguće postići bez prenosa znanja, iskustva i novih tehnologija, koji će povećati konkurentnost privrede BiH, što je i cilj na kojem ćemo neprestano raditi" poručili su učesnici.

Unapređivati nastavne programe
Iz Misije USAID-a u BiH ranije su saopštili da Svjetski ekonomski forum procjenjuje da će 60 odsto djece koja trenutno pohađaju osnovnu školu, imati zanimanja koja danas ne postoje .

"Zato USAID radi sa predstavnicima vlasti u BiH na unapređenju nastavnih planova za nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku u osnovnim i srednjim školama" naglasili su u Misliji USAIDA u BiH.

BiH je, naime, potreban otvoreniji dijalog u pogledu smanjenja jaza koji postoji između tržišta rada i visokoškolskih ustanova. Tačnije, ovoj državi treba stvaranje novih tržišno-relevantnih znanja i vještina, ali i definisanje konkretnih preporuka za unapređenje okruženja koje će biti stimulativno za inovacije i preduzetničku aktivnost.

(Srpskainfo)

Тагови: