Dijalog BiH i Italije

Bosić: Važna uloga pravosuđa u borbi protiv korupcije

  • 05.06.2018. 18:07

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić u razgovoru sa Alfredom Konteom, savjetnikom poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Italije Paole Severino, istakao je da važnu ulogu u borbi protiv korupcije ima i pravosuđe, koje treba da jača ulogu i bude nezavisno.

U razgovoru sa Konteom, kojem je prisustvovao i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović, Bosić je naglasio da je borba protiv korupcije pitanje koje treba rješavati proporcionalno sa drugim, te što više držati pod kontrolom, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

DŽaferović je istakao da je borba protiv korupcije jedan od važnijih problema sa kojima se susreće BiH. On je napomenuo da se često etnički i drugi problemi stavljaju u fokus, što zapravo ima za cilj da ostali životni problemi, a prvenstveno borba protiv korupcije, ostanu po strani. Džaferović je naglasio da odgovor BiH mora biti stvaranje sistema koji će zadatak borbe protiv korupcije ispuniti, a koji, nažalost, do sada nije izgrađen. 

Jedno od rješenja, poručio je DŽaferović, svakako je jačanje agencija nadležnih za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te zaključili da je potrebno uraditi izmjene ovog zakonskog rješenja jer je u njemu primjetan uticaj politike, čime je pričinjena velika šteta društvu u cjelini. 

S tim u svezi, naglašeno je danas, treba težiti postizanju dogovora u vezi sa rješavanjem ovog pitanja i vratiti se bar rješenjima koja su postojala prije važećih izmjena i dopuna Zakona. 

Konte je na sastanku upoznat da su izmjene ovog zakona trenutno u proceduri u Savjetu ministara, te da se članovi Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH nadaju da bi on do oktobra mogao biti u parlamentarnoj proceduri. 

On je istakao da su parlamenti spona sa nadležnim agencijama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

"Potrebno je što je prije moguće izvršiti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, što bi doprinijelo jačanju antikorupcionih elemenata", rekao je Konte. 

Bosić je zahvalio na podršci koju institucije Italije pružaju BiH u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић