Borenović "zanemario" rečenicu da "učešće u MAP-u ne prejudicira članstvo u NATO"

  • 24.01.2020. 17:28

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović na svom Tviter nalogu naveo je kako je na zvaničnom sajtu NATO saveza objavljeno da "se potvrđuje da je BiH u MAP-u zajedno sa Sjevernom Makedonijom". 

Borenović je u prilog svoje objave postavio i sliku na kojoj je označio rečenicu u kojoj se navodi da su "BiH i Sjeverna Makedonija u MAP-u te da slijedi obaveza podnošenja redovnih godišnjih programa".

Ono što je Borenović nije označio, slučajno ili namjerno jeste prethodna rečenica istog teksta u kojoj se jasno navodi da "učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Saveza o budućem članstvu."

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se u Programu reformi BiH nigdje ne pominje riječ integracija i Akcioni plan za članstvo /ANP/.

Komentarišući saopštenje NATO štaba u Sarajevu da Program reformi koji je BiH u decembru prošle godine dostavila u sjedište NATO-a smatraju dobrom osnovom za nastavak saradnje između NATO-a i BiH, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da njihovo saopštenje govori o tome da se radi o saradnji i partnerstvu, a ne o integraciji.