Ambasador Rusije u Srbiji

Bocan–Harčenko: Ne treba lupa da se vidi da nije rukovodstvo Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2021. 09:05

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan–Harčenko ocijenio je da je najveća prepreka u suočavanju sa političkom krizom i za stabilizaciju BiH zastarjela institucija visokog predstavnika, te da je njeno gašenje zadatak koji prvo treba riješiti.

Komentarišući optužbe Sarajeva da su za najnoviju institucionalnu krizu u BiH krive Srbija i Rusija zbog podrške srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ruski ambasador je rekao da nije potrebna lupa kako bi se vidjelo da nije rukovodstvo Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH, a još manje Srbija i Rusija.

Prema njegovim riječima, to su, prije svega, učinili međunarodni zvaničnici koji bi trebali da budu odgovorni za prevazilaženje postojećih problema.

"Upravo se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prije nego što je dobrovoljno dao ostavku flangrantno umiješao u unutrašnja državna pitanja", rekao je Bocan–Harčenko za magazin "Kord".

On je ocijenio da se situacija ozbiljno pogoršala kada je Zapad nominovao Kristijana Šmita za sljedećeg visokog predstavnika, bez konsenzusa u Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira, mimo Savjeta bezbjednosti UN, kao i bez odobrenja svih strana u BiH.

"Smatramo da postoji samo jedan način da se prevaziđu ovi vještački stvoreni izazovi. Sve strane u BiH treba ponovo da se priključe dijalogu o tome kako same da prevaziđu sve probleme i razlike. Time će obezbijediti primjenu Dejtonskog sporazuma iz 1995, osigurati suverenitet BiH i široka ovlaštenja dva entiteta, kao i jednaka prava tri konstitutivna naroda", rekao je on.

Kada je riječ o situaciji na Kosmetu, Bocan-Harčenko je naveo da Moskva poziva Prištinu da prekine svoje neodgovorno ponašanje i nastavi normalan dijalog sa Beogradom.

"Saglasan sam da je razlog za zastoj dijaloga između Beograda i Prištine nevoljnost privremenih institucija samouprave na Kosovu da vode ozbiljne razgovore. Polazimo od toga da briselski dijalog, organizovan u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN, ima potencijal koji nije iskorišćen", rekao je on.

Prema njegovim riječima, važno je da facilitatori i druge zainteresovane strane podvuku da vođe Albanaca treba da ispune svoje ranije obaveze, prije svega, one koje se tiču formiranja zajednice srpskih opština.

"Oglušavanje o ovu obavezu, šteti samoj Prištini i mi očekujemo da to shvate što je pre moguće", poručio je Bocan–Harčenko.

On je rekao da pokušaji Prištine da destabilizuje situaciju, uključujući i racije lokalnih policijskih specijalnih snaga na sjeveru Kosova samo stvaraju još više tenzija.

"Žao nam je što oni koji donose takve odluke ne razmatraju njihove moguće ozbiljne implikacije", rekao je ruski ambasador.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.