Srđan Perišić

Blokada formiranja Savjeta ministara je tihi državni udar

  • 25.12.2018. 14:56

Blokiranje formiranja Savjeta ministara, uz aktivnosti Denisa Zvizdića da na sljedećoj sjednici ove institucije nelegalno odobri tzv. Godišnji nacionalni program za pripreme učlanjenja u NATO, ima elemente državnog udara, izjavio je Srni Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH.

Perišić je naveo da je Zvizdić takve aktivnosti i najavio na sastanku sa zamjenikom državnog sekretara SAD DŽonom Salivanom. 

"On je tada Salivanu predočio da za usvajanje tzv. Godišnjeg nacionalnog programa za pripreme učlanjenja u NATO ima malo vremena i da je potrebno to uraditi na bilo koji način sa postojećim Savjetom ministara", rekao je Perišić. 

On je istakao da je Zvizdić ubrzo naložio da se održi sjednica Komisije za NATO integracije kako bi ona izglasala Godišnji nacionalni program, ali se na sjednici Komisije nisu pojavili srpski članovi, njih sedam, tako da nije bilo kvoruma ni za održavanje komisije niti za odlučivanje o tom programu. Osim toga, dvoje srpskih članova komisije je dalo ostavku. 

Perišić je naglasio da je, uporedo sa tim, u Predsjedništvu BiH došlo do blokade izbora novog predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije. 

"Sve je usmjereno da se odluke donose nelegalno, bez prisustva srpskih predstavnika, suprotno Ustavu BiH i izbornim rezultatima", naglasio je Perišić. 

On je istakao da Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može donositi nikakve propise, pogotovo kao što je Godišnji program za Akcioni plan za članstvo u NATO-u. 

Perišić je rekao da se nada da će srpski ministri u Savjetu ministara konačno zaustaviti neustavno delovanje Zvizdića, i na sjednici Savjeta ministara 27. decembra sprečiti "puzajući" državni udar bošnjačkih političara. 

Ranije je najavljeno da bi Savjet ministara trebalo da na sjednici u četvrtak, 27. decembra, razmatra Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine. 

Predlagač ovog dokumenta je Komisija za NATO integracioni proces BiH. 

Predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH Josip Brkić uputio je prošle sedmice Savjetu ministara na razmatranje tekst nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019. 

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostataka kvoruma, potvrdio je tada Srni član ove komisije zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Mijo Krešić. Sjednici tada nisu prisustvovali srpski članovi. 

Krešić je napomenuo da je ta komisija samo tijelo Savjeta ministara, a da će Savjet ministara dati svoje mišljenje na tekst nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019. 

Na posljednjem sastanku zvaničnika Republike Srpske kod predsjednika Srpske Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani su da ne učestvuju u njenom radu. 

Na tom sastanku 14. decembra u Banjaluci, posvećenom pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo /MAP/ BiH u NATO i poziciji Srpske, zaključeno je da aktiviranje MAP-a i sve aktivnosti koje se sprovode u tom kontekstu nisu prihvatljive za Republiku Srpsku. 

Rješenja sadržana u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. oktobra prošle godine predstavljaju okvir za djelovanje svih predstavnika Srpske. 

BiH je "zeleno svjetlo" za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u dobila na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse u Briselu 5. decembra. 

Тагови: