Nedostaju odgovori jedne radne grupe

Bliži se kraj odgovaranju na pitanja iz Upitnika Evropske komisije

  • 21.12.2018. 19:21

Odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije u BiH  treba da dostavi još jedna radna grupa. Institucije iz Republike Srpske i Federacije BiH su odradile svoj dio posla, ali u Brisel ne stižu odgovori, jer su zakazale radne grupe na Bh. nivou. 

Iako je plan Predsjedništva BiH da odgovori u Brisel stignu do kraja mjeseca, u Direkciji za Evropske integracije BiH ne znaju do kada će im svi odgovori biti dostavljeni i potvrđeni u Savjetu ministara. Ne otkrivaju koja radna grupa je zakazala, kao i na koja sporna pitanja se čeka odgovor.

"Trenutno su 34 od 35 radnih grupa okončale posao bilo da su dostavile finalizirane odgovore na dodatna pitanja ili odgovore o čijem sadržaju nisu postigle dogovor. Očekuje se da i preostala radna grupa to najskorije učini u skladu sa Smjernicama za pripremu odgovora. Sve nadležne institucije, sa svih nivoa vlasti su još ranije dostavile svoje doprinose. Međutim, Evropskoj komisiji neće biti dostavljeni doprinosi institucija, već cjeloviti odgovori BiH, koje, od tih doprinosa, kreiraju radne grupe i ostala tijela u sistemu koordinacije", poručili su iz Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Srpske dostavila je odgovore na svih 512 pitanja,  koja su se odnosila na nadležnosti institucija Srpske. Odgovori iz Srpske odnose se na poglavlja o pravnim teorijama Evropske Unije, ali i političke i ekonomske kriterijume. 

"Kada su u pitanju institucije Republike Srpske, mi smo svoj posao završili. Sve ostalo je na Direkciji za evropske integracije, odnosno sva ona prevođenja tih odgovora i slanje odgovora Evropskoj komisiji, tako da očkujemo vrlo brzo da će i taj posao biti završen", rekao je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Evropska komisija je krajem juna Bosni i Hercegovini dostavila 615 dodatnih pitanja, koja su neophodna za kandidatski status BiH za članstvo  u Evropskoj Uniji. Najviše pitanja je iz oblasti politike, ekonomije i socijalne politike. BiH je Zahtjev za članstvo u Evropskoj Uniji predala u februaru 2016. godine. Dodatna pitanja stigla su u junu.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.