Blagojević: Vrijeme da se pokrene odgovornost Džaferovića za zločine nad Srbima

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2021. 09:41

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je Srni da je krajnje vrijeme da se pokrene pitanje odgovornosti člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za zločine izvršene nad Srbima od Vozuće do Zenice.

Blagojević je naveo da je Džaferović bio upoznat sa dejstvima i zločinima odreda "El mudžahedin", da je znao njihovo kretanje, kao i izvršenje ratnih zločina na Ozrenu, Vozući i u samoj Zenici.

On je rekao da Džaferovićeva izjava kojom negira i umanjuje zločine takozvane Armije BiH u proteklom ratu predstavlja nastavak izrugivanja istini i zločinama izvršenim nad Srbima od Vozuće do Zenice, jer je kao ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica bio upoznat sa dejstvima i zločinima odreda "El mudžahedin" i ostalih.

"Krajnje je vrijeme za pokretanje Džaferovićeve odgovornosti, makar i po osnovu komandne odgovornosti", istakao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, bivši komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin osuđen je na deset godina za zločine nad Srbima u Vozući, a pod njegovom i ingerencijom policijskih struktura, kojima je tada i Džaferović pripadao, dovedeni su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim stanovništvom.

On je istakao da je odgovornost Mahmuljina i Džaferovića ista, jer je, pripadajući policijskim strukturama, Džaferović doveo mudžahedine i predao ih Mahmuljinu.

Blagojević je ukazao da se sa područja Vozuće potražuju tijela 139 srpskih civila i boraca, od toga 89 pripadnika Četvrte ozrenske lake pješadijeske jedinice, a svaka aktivnost od strane institucija BiH već pet godina stoji u mjestu.

"Nikako ne mogu da 'progutam' taj izraz nestali. Jedan broj saboraca i civila jeste stradao negdje u borbi tokom proboja iz okruženja. Veliki broj njih su živi zarobljeni. Zna se imenom i prezimenom da su viđeni u kampu odreda 'El mudžahedin' nakon kojeg im se gubi svaki trag", izjavio je Blagojević.

On je naveo da kod Tužilaštvo BiH i bezbjednosnih agencije na zajedničkom nivou nema pomaka da se, između ostalog, utvrdi Džaferovićeva odgovornost u tim zločinama.

Blagojević je upozorio da u sudskim procesima ne pozivaju sve preživjele svjedoke stravičnih zločina nad Srbima ili one koji su "glasniji u prozivci".

U takvim okolnostima Blagojević navodi da se Srbima zbog šamara muslimanu presuđuje višegodišnja zatvorska kazna, a da niko od muslimana ne odgovara za odrubljivanje glave Srbinu.

"Zašto se ne pozivaju ljudi koji imaju podatke i znaju? Zašto se to više ne pokrene? Četiri do pet godina mi smo već na mrtvoj tački", konstatovao je Blagojević i dodao da ga, uprkos silnim izjavama koje je davao istražnim organima, niko nije pozvao za svjedoka.

Blagojević je upozorio da je indolentnost pravosudnih institucija BiH smišljena i računa na "biološki sat" preživjelih svjedoka i porodica nestalih koji sve više izumiru.

"Znam i meni je potpuno jasno da institucije Federacije BiH svjesno opstruišu da od odgovornosti zaštite svoje pripadnike, ali boli što institucije Republike Srpske nisu dovoljno aktivne da se oni i kazne", poručio je Blagojević.

On je istakao da je obeshrabrujuće što na skupu povodom Međunarodnog dana nestalih, koji se svake godine obilježava u Petrovu, od predstavnika zvaničnih institucija nema konkretnih podataka o realizovanim aktivnostima za prethodnu godinu, "pa bilo to i da su vršene opstrukcije i od koga u pokušajima da se pronađu nestali Srbi".

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.