Uhapšeni u Siriji

Bivši pripadnici ISIL-a uskoro u BiH

  • 02.04.2019. 22:22

BH. vlasti svakog dana očekuju da ih američke snage obavijeste o prebacivanju zarobljenih bh. državljana koji su se borili za Islamsku državu (ISIL). Koliko mi je poznato, to bi se moglo desiti svaki dan i mi smo spremni, rekao je za "Dnevni avaz" ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Prema njegovim riječima, čeka se samo najava njihovog prebacivanja u Sarajevo, a riječ je o zarobljenom Ibri Čufuroviću iz Velike Kladuše i Abdullahu Arminu Čurti iz Sarajeva.

Za sada je dogovoreno da njih dvojica budu prebačena u Sarajevo, dok se za ostale zarobljene ISIL-ovce odluka još čeka. Čufurović i Čurta nalaze se u pritvoru koalicionih snaga u kampu El-Roj u sjeveroistočnoj Siriji. Tamo su odvedeni nakon što su zarobljeni u borbama snaga antiterorističke koalicije i ostataka paravojnih jedinica poraženog islamističkog kalifata.

Oni će avionom američkih snaga biti prebačeni u Sarajevo i u stanju pripravnosti je i Granična policija BiH, a ISIL-ovce će preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH.
 
"Sve je spremno za njihov dolazak", rekao je Mektić.

Nezvanično "Dnevni avaz" saznaje da su američke snage prije tri sedmice obavijestile Ministarstvo bezbjednosti BiH i Graničnu policiju BiH o prebacivanju ISIL-ovaca, ali da je zbog procedura u vezi s potrebnim saglasnostima u posljednji tren odlučeno da oni ne budu prebačeni.

Navodno, Amerikanci su tražili saglasnost države za prebacivanje Čufurovića i Čurte, tačnije Savjeta ministara, a ne samo Ministarstva bezbjednosti.

"Nije mi poznato da je nešto zakočeno, ide sve prema planu. Samo se čeka najava prebacivanja", istakao je Mektić.

"Avaz" saznaje da će Čufurović i Čurta odmah biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH, jer se nalaze na crvenim potjernicama Interpola i za njima je ranije raspisana međunarodna potjera.

Za njih je Tužilaštvo BiH prije dvije godine tražilo da im bude određen pritvor i to će, nakon što budu prebačeni, biti učinjeno po automatizmu.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.