Bivša misica saslušana u okviru afere "Respiratori"?

  • 02.07.2020. 15:16

Televizijska voditeljka i nekadašnja misica Ana Bavrka navodno je saslušana nedavno u Tužilaštvu BiH u okviru afere "Respiratori", koja se odnosi na istragu u vezi s nabavkom 100 uređaja iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona maraka, javljaju pojedini federalni mediji.

Ona je navodno dala iskaz u Tužilaštvu BiH kao svjedok, piše "Avaz".

U ovoj aferi za sada su osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline", i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, među kojima je i pranje novca. Istraga je, međutim, proširena na više osoba. Do sada su saslušane desetine svjedoka, među kojima je i Bavrka. Pomenuti medij tvrdi da bi ona mogla biti ključni svjedok, s obzirom na njenu ulogu u firmi "Srebrena malina".

Navodno je nju Hodžić angažirao kao stručnu osobu kako bi firma mogla dobiti dozvolu za uvoz medicinske opreme. Ona je po profesiji diplomirani inžinjer radiološke tehnologije, a diplomu je stekla na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru.

Respiratori i dalje na aerodromu

Dvadeset respiratora koje je "Srebrena malina'' 27. maja uvezla iz Kine u BiH i dalje se nalazi na Aerodromu Sarajevo.

Ovu informaciju potvrdio je za pomenuti portal Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Da bi se okončao carinski postupak uvoza, čeka se dozvola Agencije za lijekove.

(nezavisne)