Zoran Galić potvrdio za ATV

Bilo je pritisaka da se na istočnu granicu pusti federalna policija

  • 04.10.2019. 19:17

Nema sumnje da je bilo pritisaka da se na istočnu granicu sa Srbijom pusti federalna policija, što je za ATV potvrdio Direktor granične policije BiH, Zoran Galić. 

Galić, kaže, o imenima ne želi, ali su neka stigla i do ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske. Denis Zvizdić, Dragan Mektić i Mirko Šarović od Galića su ultimativno zahtijevali da pusti federalnu policiju da vrši kontrolu istočne granice sa Graničnom policijom u Republici Srpskoj, kaže  Dragan Lukač, što potvrđuje i pisanje ATV-a.  

Tako, srpski ministri uz Zvizdićevu podršku žele da omoguće federalnoj policiji da na teritoriji Srpske može raditi sve što je u nadležnost Policije Republike Srpske. Galić se nije dao omesti, pa nije podlegao ni pritiscima, a ni ucjenama. Na jednom od sastanaka u Sarajevu, žustro im je odgovorio da neće raditi protivustavno i protivzakonito. 

"Bilo je pritisaka da se izvrši potpisivanje sporazuma između Ministarstva bezbjednosti BiH i Granične policije kojim bi se omogućilo da na istočnu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom mogu doći i pripadnici policije iz Federacije BiH. Samo Granična policija BiH može zahtijevati podršku odgovarajućih nadležnih institucija, policijskih organa i agencija za provođenje zakona u BiH", kaže Galić. 

Uprkos dospjelim informacijama, Šarović je demantovao da je učestvovao u bilo kakvom razgovaru o kontroli granica. A ministar bezbjednosti i ovaj put je odgovorio na društvenim mrežama, u svom stilu, uvredama i psovkama. Srpskim ministrima na zajedničkom nivou, odgovorio je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, i poručio im da prestanu da rade protiv interesa Srpske. 

"Imamo takođe saznanja i informacije da je pokušan određen pritisak prema direktoru Granične policije gospodinu Galiću od strane Zvizdića, Mektića, Šarovića da se na osnovu nekog pravilnika koji je Mektić sam donio dovede federalna policija na granicu prema Republici Srbiji. To su bili ultimativni zahtjevi i veoma neprimjereni sa njihove strane. Poznajem gospodina Galića bar petnaest godina i siguran sam da on takvim pritiscima neće da podlegne", kaže Lukač. 

Lukač tvrdi i da ima saznanja da je baš tako Galić i postupio. Federalna policija na teritoriji Republike Srpske alarm je za uzbuni i što se tiče stručnjaka za bezbjednost. Šta to tjera srpske ministre da rade protiv Republike Srpske, kaže Predrag Ćeranić. Iza svega, tvrdi, sigurno stoji uticaj stranaca. 

"Cijela ta, kako kažu istočna granica, to je teritorija Republike Srpske. Dakle, policija koja djeluje na teritoriji Republike Srpske mogu biti samo pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ne mogu biti pripadnici Federacije. Zašto, zato što je to onda put ka stvaranju jedinstvene, zajedničke policije Bosne i Hercegovine što bi bio kraj Republike Srpske", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka. 

Da iza onih koji žele da na teritoriji Republike Srpske vide federalnu policiju, direktno stoje stranci smatra i Kostadin Vasić, član odbora za bezbjednost u Parlamentu Republike Srpske. Oni pokušavaju još jednom da pokažu mišiće, ali to im neće uspjeti, kaže Vasić. 

Mektić i Šarović rade protiv interesa Republike Srpske, smatra i Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH. Tvrdi da ima saznanja da su pritiskom pokušali da iznude i djelovanje federalne policije na teritoriji Republike Srpske.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина