Parlamentarna većina odlučila

Bihać: Saglasnost da selo Lipa bude privremeni smještaj migranata

  • 06.11.2019. 20:23

Gradsko vijeće Bihaća dalo je na današnjoj sjednici saglasnost za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante u srpskom selu Lipa.

U zaključku je pojašnjeno da je riječ o 50 dunuma zemljišta sa mogućnošću priključka struje i vode, koje se nalazi između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da je davno predložena ova lokacija, koju međunarodne organizacije tada nisu prihvatile zbog udaljenosti od grada, odnosno kompleksnog osiguravanja potrebnih servisa.

"Možda ni sada neće u obzir uzeti ponuđeno, međutim, mi kao najopterećeniji grad moramo tražiti i nuditi neka rješenja. Mislim da je ovo korektna ponuda grada i da su sada na potezu nadležni i oni koji imaju novac", rekao je Fazlić.

Na sjednici je istaknut stav da lokacija na Vučjaku za koju je data saglasnost ovog vijeća ostaje za privremeni smještaj migranata sve do formiranja novog prihvatnog centra van urbanog područja Bihaća ili Unsko-sanskog kantona, prenosi "Dnevni avaz".

Gradsko vijeće Bihać ostaje i pri zahtjevu da se migranti i izbjeglice iz Privremenog prihvatnog centra "Bira" izmjeste van naseljenog područja, s obzirom na to da poslovna zgrada ove bivše fabrike nema saglasnost ovog tijela, niti gradonačelnika da služi za tu namjenu.

Vijećnici su insistirali na još većem prisustvu policijskih službenika na ključnim lokacijama u gradu i oko prihvatnih centara, gdje je povećana koncentracija migranata, a zatražen je i nastavak pojačanog inspekcijskog nadzora i kontrole privatnih objekata koji se iznajmljuju osobama u ilegalnom statusu.

Još jednom je upućen i apel Delegaciji EU u BiH i Kancelariji specijalnog predstavnika EU da ozbiljno pristupe problemu ilegalnog vraćanja migranata i izbjeglica zatečenih na području Hrvatske u Bihać, te kršenju konvencija o ljudskim pravima.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji /FBiH/ podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu FBiH protiv Fazlića i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Davora Župe kako bi onemogućio izvršenje krivičnog djela sprečavanja povratka na području FBiH.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović rekao je danas ranije Srni da je Odbor od Tužilaštva zatražio da bude ispitan Župa jer je zakazivanjem skupštine počeo radnje koje mogu dovesti do počinjenja krivičnog djela, kao i Fazlić jer je u više navrata najavljivao da će migranti biti premješteni u selo Lipa.

Radanović je istakao da Krivični zakon FBiH u članu 178 definiše krivično djelo protivpravno onemogućavanje povratka izbjeglih lica.

Тагови: