Savjet ministara

BiH prodajom ambasade SFRJ u Tokiju bi zaradila milione

  • 27.12.2018. 17:34

Savjet ministara donio je danas, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Tokiju za koju bi BiH trebalo da dobije 4.243.930 KM.

U saopštenju Savjeta ministara prezicira se da su ministri na današnjoj sjednici upoznati o nacrtima kupoprodajnog i eskrou ugovora koji su neophodni za završetak postupka zajedničke prodaje.

Prodajom ovog objekta u sklopu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, BiH će dobiti 15 odsto, što iznosi 4.243.930 KM.

Za potpisnika kupoprodajnog ugovora ovlašten je ambasador BiH u Japanu Borislav Marić, a potpisivanje ugovora planirano je u prvoj polovini januara.

Savjet ministara je u prvom dijelu sjednice utvrdio Prijedlog osnova za odobravanje akata usvojenih na sastanku ministara saobraćaja zemalja zapadnog Balkana, održanom 25. aprila u LJubljani, te usvojio izvještaj sa ovog sastanka.

Riječ je o Deklaraciji o bezbjednosti saobraćaja na putevima i zajedničkoj deklaraciji o granicama i zajedničkim prelaznim tačkama, koje su podržali ministri saobraćaja, odnosno predstavnici zemalja zapadnog Balkana.

Deklaracija o bezbjednosti saobraćaja na putevima ima za cilj smanjenje broja smrtonosnih i ozbiljnih povreda u drumskom saobraćaju, te preduzimanje konkretnih mjera na unapređenju bezbjednosti, uz intenziviranje nacionalnog i regionalnog djelovanja, kao i jačanje saradnje u Evropi.

Zajedničkom deklaracijom o granicama i zajedničkim prelaznim tačkama želi se ojačati saradnja radi smanjenja administrativnih procedura prilikom prelaska državnih granica, kako bi se ublažili ekonomski gubici prevoznika i unaprijedila regionalna konkurentnost.

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja dostaviće ovaj prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru odobravanja.

Тагови: