Opstrukcije SDA 

BiH ostala bez delegacije u Savjetu Evrope

  • 08.04.2019. 19:07

Ni poslije pola godine od izbornih rezultata, BH vlast nije formirana, pa je tako u subotu istekao i rok da se dostave imena članova BH delegacije. Predstavnički dom i Dom naroda parlamentarne skupštine BiH imala je zadatak da formira delegaciju, ali pošto nema dogovora o formiranju Savjeta ministara, tako nema ni sjednica. 

SDA-ov Denis Zvizdić i predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu, čini se da se nimalo ne osjeća odgovornim za to što BiH i dalje narušava svoj imidž u Evropi.

“To je nadležnost paralamentarne skupštine BiH, ali da budemo iskreni u ovoj sali nema niko da ne zna ko je kriv, je li se slažemo s tim? Ako ima neko u ovoj sali da ne zna ko je kriv neka digne ruku? Vi tražite imenovanje da bi se počelo pričati o tim imenima,“ rekoa je Zvizdić.

Iznenuđujući je broj ruku u sali bio i za Zvizdića, koji baš zbog toga nije dao konkretan odgovor novinarima ko je kriv za to što će u Strazburu stolice za BH delegaciju biti prazne. U SNSD-u i Srpskom klubu još ranije su najavili da nema nikakvih formiranja komisija, sve dok ne budu ispoštovani izborni rezultati i formiran Savjet ministara BiH.

“Mi jesmo svjedoci prethodnih mjeseci da na zajedničkom nivou nisu konstituisane vlasti, prije svega Savjet ministara, zato što sve vrijeme SDA pokušava da to opstruiše i glavni krivac za nefunkcionisanje je SDA koja svaki put iznosi nove uslove koji su samo njima znani, i treba reći da mi ne krijemo bazičan politički stav da sve dok se ne definiše struktura vlasti, ko je pozicija, a ko opozicija, nema potreba raditi na tome da se konstituišu radna tijela PS BiH,“ kaže Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH

Da će BiH imati problema zbog neformiranja vlasti i nedostavljanja imena članova delegacije u Savjetu Evrope, upozorenja su stigla još prošle sedmice. Komesar za proširenje Evropske unije Jahanes Han i izvjestitelji za monitoring BiH dali su posljednja upozorenja, ali do dogovora, ipak nije došlo.