Operativni štab

BiH očekuje novi migrantski talas 

  • 19.02.2019. 16:11

Prema operativnim podacima o broju migranata koji se nalaze u Grčkoj s ciljem da nastave kretanje prema zemljama zapadne Evrope, BiH može očekivati sličnu situaciju kao prošle godine kada je u zemlju ilegalno ušlo oko 24 hiljada migranata, zaključio je danas Operativni štab za pitanja migracija u BiH.

Trenutno se u BiH nalazi oko četiri hiljade migranata smještenih u šest prihvatnih centara, a cilj je da se njihov broj zadrži na tom nivou u skladu sa smještajnim kapacitetima, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH nakon redovnog sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija. 

Da bi se bolje kontrolisala bezbjednosna situacija, dogovoreno je premještanje jednog broja migranata iz prihvatnog centra "Bira" kod Bihaća u centar Ušivak kod Sarajeva. 

Očekuje se od nadležnih službi da što prije priključe đački dom Borići kod Bihaća na električnu energiju, kako bi bilo nastavljeno izmještanje porodica sa djecom i maloljetnika u ovaj obnovljeni objekat. 

Predsjedavajući Operativnog štaba i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić upoznao je prisutne sa procedurom preuzimanja ovih objekata na upravljanje, te nabavkom sofisticirane opreme za Graničnu policiju BiH. 

Uz povećan broj policajaca koji će štititi granicu prema Srbiji i Crnoj Gori, za bolju kontrolu i nadzor granice biće nabavljeni dronovi, termovizijske kamere i druga sofisticirana oprema. 

Posebno je ukazano na potrebu jačanja javne bezbjednosti i nastavka borbe protiv krijumčarenja i trgovine ljudima. 

Sastanku su prisustvovali i policijski komesari Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona Mevludin Halilović i Mujo Koričić. 

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм