BiH ne priznaje samoproglašeno Kosovo

  • 15.10.2020. 18:38

BiH od danas zvanično ne priznaje samoproglašeno Kosovo. Odluku je, neočekivano usvojilo Predsjedništvo BiH, a nakon objavljivanja u Službenom glasniku, stav će biti obavezujući za sve organe vlasti, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. 

Za to je, iako negira da postoji bilo kakva odluka o priznanju, zaslužan hrvatski član Predsjendištva Željko Komšić koji je na prethodnoj sjednici, u dnevni red uvrstio priznanje Kosova i glasao za, a ovaj put, iz sebi poznatih razloga, promijenio odluku. 

Za svoj prijedlog nije glasao, dok je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović ostao uzdržan, uz poruku da odluke o Kosovu nema bez konsenzusa. Očekivan je bio i glas Milorada Dodika, koji poručuje da je, kad je priznaje Kosova u pitanju, sada sve crno na bijelo. 

"Prilikom glasanja, gospodin Komšić nije glasao, Gospodin Džaferović je bio uzdržan, ja sam bio protiv, što formalno pravno i suštinski znači da Bosna i Hercegovina odlukom Predsjedništva nije priznala Kosovo, odnosno odbila je priznanje Kosova. I to je formalno-pravna činjenica i formalno pravna odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa. I konačno mi je drago što smo uspjeli i zahvalni smo gospodinu Komšiću što je inicirao ovu tačku dnevnog reda", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Već po navici udruženi, Šefik Džaferović i Željko Komšić bilu su i kada je na dnevni red, na prijedlog Milorada Dodika, došlo pitanje samovoljnog djelovanja Bisere Turković u ministarstvu inostranih poslova BiH. Ipak, srpski član Predsjedništva nije ostao uskraćen da iznese sva nedjela Turkovićeve, koja, kaže, bez saglasnosti Predsjedništva donosi odluke. 

Dodik je podsjetio i na zadržavanje pošte srpskih funkcionera, diskriminaciju Srba ali i na dvostruke aršine Turkovićeve. Jedan od njih se desio i onda kada je srpski član Predsjedništva reagovao prema amabasadama BiH po pitanju 01. marta, koji nije zajednički praznik u BiH. 

"Pošto to treba da ide preko Ministarstva inostranih poslova, gospođa Turković je zamislite našla sljedeću bravuru. Ona ti je tražila od Predsjedništva da li Predsjedništvo stoji iza toga, a onda kada je to rekala da je tražila a nije dobila, onda sam je ja pitao, a da li ste gospođo tražili kada je gospodin Džaferović u vezi Srebrenice obratio se mimo stava Predsjedništva, predsjednicima država i vlada širom svijeta. Naravno da nije", kaže Dodik.

Uz ministarstvo Turkovićeve usko je vezana i problematika glasanja putem pušte, smatra Dodik. Dodaje da je ono što se danima dešava kada su u pitanju fiktivne prijave birača za glasanje u inostranstvu, čista je zloupotreba koja u pitanje može dovesti izborni sistem. 

"Ja pripadam onim predsjednicima političkih partija koji smatra da svakome treba dati pravo da glasa, ali taj koji hoće da glasa neka dođe u zemlju pa neka glasa, a ne da se spekuliše sa ovim listama i da ja imam neku moć i mislim da bi bilo fer za čiste izbore u Bosni i Hercegovine, da se glasanje u odsustvu odbije i zabrani bilo kome, onaj ko hoće nek glasa ili da glasanja u ambasadama, a ne putem pošte", kaže Dodik. 

Predsjedništvo nije usvojilo ni izvještaj o spomenicima kulture, jer je u Komisiji koja se bavi tim pitanjem, kaže Dodik niz nepravilnosti. Zamjerke idu i na račun nacionalne strukture, zbog svega 12 odsto Srba,a zatražena je i intervencija nadležnih organa. Prihvaćen je zato Sporazum o readmisiji između BiH i Pakistana, koji će omogućiti povratak ilegalnih migranta iz Pakistana koji se trenutno nalaze u BiH