Dan Preda

BiH ne može dobiti kandidatski status, dok ne bude formirana vlast na svim nivoima

  • 10.01.2019. 19:26

Bosna i Hercegovina ne može dobiti kandidatski status, dok ne bude formirana vlast na svim nivoima. Neko mora preuzeti odgovornost za reforme koje će uslijediti, poručio je u Sarajevu Kristijan Dan Preda. 

Još jednom je podsjetio na sve obaveze koje u BiH nisu ispunjene na vrijeme, a nije mu jasno zašto nije konstituisana vlast na svim nivoima, kada je prije nekoliko mjeseci završen izborni proces. Podsjeća da je neophodno što prije odgovoriti na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske unije, a nakon što u BiH riješe goruća pitanja, kaže da se može razgovarati o kandidatskom statusu. Ne obećava da će to biti uskoro.

"Nakon izbora bilo gdje u svijetu, naravno, normalno je da se formiraju zakonodavne i izvršne vlastii evo kažem ponovo, januar je 2019. godine i uradite to", kaže Kristijan Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

Šefik Džaferović koji je ranije uslovio izbor kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, nastavkom NATO puta BiH, prisustvovao je sastanku u Sarajevu, ali nije govorio o rokovima do kada je trebalo predložiti kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, niti o tome zbog čega ti rokovi nisu ispoštovani. 

Zato jeste još jednom podsjetio šta misli o putu Bosne i Hercegovine ka NATO, i pozdravio pismo američkog državnog sekretara, koji traži od Predsjedništva da podrži godišnji nacionalni program za NATO. 

"Ja očekujem da sve isntutcije BiH, dakle i Predsjeništvo i Savjet ministara, i sve druge nadležene institucije, da na ovakav način razumjevaju, tekst poruke koju smo dobili od američkog državnog sekretara, to je tekst podrške državi BiH i svima nama u državi BiH", kaže Džaferović.

Republika Srpska ostaje privržena rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i taj stav se neće promijeniti, poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Nikakvih novih odluka, koje bi podrazumijevale približavanje NATO, kaže neće biti, bez obzira na sve ono što se može čuti u Sarajevu. 

O sadražju pisma državnog sekretara upoznat je, kaže iz medija. 

"Što se tiće NATO i MAP-a, samo ću reći da i Republika Srpska i ja, a očekujem to i od članova Savjeta ministara, ostanu privrženi odluci, rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka druga vrsta odluke bila bi protivna interesima Republike Srpske i dovela bi svakoga ko bi se na taj način ponašao, i dovela bi svakoga ko bi se tako ponašao u poziciju da krši odluke najviših organa RS", kaže Dodik.

Briga Amerikanaca za situaciju u BiH je kontinuirana. Pokušavaju da nađu bilo šta, zaista bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav u vezi sa pristupanjem bilo kom savezu definitivan, kaže predsjedvajući predsjedništva BiH. Republika Srpska je za vojnu neutralnost kaže Dodik. Isto poručuje i predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

"Naravno, gospodin Pompeo nije neko ko biva na terenu, njemu stižu informacije od ljudi koji predstavljaju njegovu zemlju, između ostalog i ovdje. Neko je rekao da postoji navodni neki ruski uticaj, pa onda treba stvoriti sve uslove i na brzinu aktivirati sve što se odnosi na kretanje ka NATO. Naravno postoji jasan stav vojne neutralnosti kojeg se svi moramo pridržavati, kaže Željka Cvijanović.

U svakom slučaju Savjet ministra neće biti formiran, sve dok dok saglasnost za predloženog kandidata za predsjedavajućeg ne daju i druga dva člana. 

Šefik Džaferović i Željko Komšić ranije su rekli da je uslov nastavaka NATO puta Bosne i Hercegovine, a bez obzira što stižu upozorenja i od predstavnika evropskih institucija da bi trebalo što prije formirati vlast, taj stav očigledno ne planiraju da promjene. 

Uskoro se očekuje i novi pokušaj konstituisanja rukovodstvo Komsije za pripremu izbora Savjeta ministra, ali prvi korak ka fromiranju novog saziva Savjeta ministra, biće tek kada Predsjedništvo, Predstavničkom domu uputi kandidata za predsjedavajućeg.  
 

Тагови: