Potvrda iz BHANSA-e

BiH naredne sedmice preuzima kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom

  • 25.11.2019. 09:08

BiH je izgradila vlastite kapacitete pa će u noći sa 4. na 5. decembar prvi put do sada institucija BiH biti odgovorna za pružanje usluga vazdušne navigacije na cjelokupnom vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine - potvrdio je ovo za "Avaz" Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA).

Važan događaj

O koliko važnom događaju za BiH i njen suverenitet se radi govori i podatak da su i u bivšoj Jugoslaviji postojala dva centra oblasne kontrole letenja - Zagreb i Beograd.

Zagreb je bio odgovoran za kontrolu zapadnog, a Beograd istočnog dijela zemlje.

"Linija razgraničenja između nadležnosti Zagreba i Beograda bio je 18. meridijan, koji siječe BiH ravno popola, na istočnu i zapadnu polutku. Ta linija se još famozno zove 'Bosna linija'. Sa 5. decembrom ta linija neće više postojati. Konačno ostvarujemo pravo na svoj suverenitet i kada je u pitanju vazdušni prostor", kaže Primorac.

Savjet ministara je još 2005. godine donio odluku da se ide u realizaciju Strategije upravljanja vazdušnim saobraćajem u BiH te je odobreno zaduženje od 17 miliona evra. Ali, rok za preuzimanje kontrole neba je konstantno pomjeran. Tada je to bilo u nadležnosti Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA).

Ukupno 69 kontrolora

Tek osnivanjem BHANSA-e 2009. godine, napravljeni su konkretni koraci.

"BHANSA je u novembru 2014. godine počela pružati usluge kontrole letenja do visine 10.000 metara. U tom dijelu vazdušnog prostora odvija se 20 odsto od ukupnog prometa. Kad preuzmemo naše nebo, preuzimamo povećanje prometa koje se mjeri sa 800 odsto", ističe Primorac.

Navodi kako je za sav posao trebalo odškolovati 69 kontrolora letenja kao i realizovati kapitalne investicije, uložiti u infrastrukturu i opremu.

BiH nije bila sposobna pružati usluge

"Nismo pružali usluge vazdušne navigacije, jer nismo bili sposobni. Hrvatska i Srbija su imali određene troškove za pružanje usluga, ali su oni i naplatili te usluge. Sada to možemo sami. Možemo ulagati u opremu, ljudske resurse, graditi sposobnost za buduća vremena", ističe Primorac.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.