Sarajevo

BiH na korak do budžeta za 2020. godinu

  • 27.07.2020. 19:06

BiH je nakon više od sedam mjeseci nikad bliža usvajanju budžeta za ovu godinu. Predstavnički dom usvojio je kompromisni tekst budžeta koji je, zbog različitih amandmana u oba Doma morao da prođe kroz ruke zajedničke komisije oba Doma.

Iako je prošao onaj tekst koji je aminovao Dom naroda, delegati će morati još jednom da glasaju. Tako će BiH dobiti budžet od 1,8 milijardi maraka, od čega veći dio ide na finansiranje zajedničkih institucija, a ostatak na dugove. Novca će biti i za lokalne izbore. 

"Mi smo na zajedničkoj komisiji bili stava i da se neke proceduralne i neke druge mane koje su se provukle u usvajanju budžeta isprave. Na kraju je velika stvar da se postigla saglasnost. Ja očekujem da su ovim upotpunosti otklonjene sve nedoumice kad je u pitanju procedura oko lokalnih izbora, a s druge strane mislim da je i vrijeme da se okrenemo i životu, privredi.. Usvajanjem budžeta sigurno će se olakšati rad institucija", rekao je Dragan Bogdanić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.
 
Usvanjanje budžeta, najviše će čini se olakšati Centralnoj izbornoj komisiji, iz koje su, iako nisu morali, najglasnije vapili za novcem. Glasni su danas bili i opozicionari, a na meti im se našao lider SDA, Bakir Izetbegović. Za njega su imali poruku da je kapitulirao, te da je stranka kojom upravlja još jednom savila leđa pred HDZ-om čije je amnadmane olako prihvatila. Najviše im je zasmetao novac za nove automobile, i to što nisu izdvojena sredstva za rješavanje migrantske krize. SDP-u i Našoj stranci, odgovarao je Adil Osmanović, a polemisalo se i o bureku. 

"Poštenije je da izađete kao Vaš kolega Asim Sarajlić i da kažete, još jednom smo pognuli leđa pred HDZ-om. To je puno poštenije nego ovo što Vi pokušavate objasniti. Osim toga, za pet, šest dana se navršavaju četiri godine od onog sastanka u Konjicu kada Vas je Dragan Čović posalo po burek, kad ste ga čekali 40 minuta, a on nije došao. E ovo sad otprilike liči na to, opet Vas je poslao po burek", istakao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH. 

"Mi nemamo nešto potrebe da se posebno branimo i pravdamo, rekao sam koji su naši razlozi bili da se danas usaglasimo i da država dobije budžet. Što se tiče bureka i donošenja nekih pita, ne znam čemu Vam to, ali SDP još nije u toj poziciji. Vi još ne možete čak ni po burek otići da Vas Čović pošalje", naglasio je Adil Osmanović, poslanik SDA u PD PS BiH. 

U prvom krugu glasanja nije podržan nijedan amandman, zbog čega je predsjedavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić zatražila pauzu kako bi se pokušalo doći do dogovora. SDA je poklekla pred  HDZ-om iz kojeg poručuju da su sve radili u skladu sa zakonom. 

"Ono što su nas kolege otpuživale, mi smo se sve vrijeme samo principijelno ponašali i u skladu sa zakonom. I ono što smo radili kada sam vam prošli put rekla, ono s amandmanima je bilo samo vraćanje u zakonske okvire", rekla je Lidija Bradara, delegat u Domu naroda PS BiH. 

Iz SDP-a su i prije glasanja poručili da neće glasati za Budžet jer je prihvaćen ultimatum HDZ-a. Usaglašeni tekst izglasan je sa 23 glasa ZA i osam protiv. Usvajanje budžeta pozdravio je i  predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija koji je naglasio da će Savjet ministara pokušati da napravi fond sredstava koji će koristiti kao pomoć onima koji su pretrpjeli štetu zbog pandemije virusa korona.

Тагови: