Evropski sud za ljudska prava

BiH mora Abu Hamzi isplatiti devet hiljada evra

  • 25.06.2019. 15:23

BiH mora da isplatiti devet hiljada eura Imadu Al Husinu, poznatijem kao Abu Hamza, zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, odlučio je danas Evropski sud za ljudska prava.

U jednoglasno usvojenoj presudi navedeno je da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio povredu člana 5. stava 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koja se odnosi na pravo na slobodu i sigurnost. Utvrđeno je da je u slučaju Al Huseina ovaj člana povrijeđene zbog pritvora u kojem se nalazio u BiH od avgusta 2014. godine do sepetembra 2016. godine.

Sud je utvrdio da član 5. stav 1. nije povrijeđen kada je riječ o pritvoru u periodu od jula 2012. godine do marta 2013. godine i u periodu od marta 2014. godine do avgusta 2014. godine kao i da nije povrijeđen stav 4. istog člana (postupak o zakonitosti pritvora).

Ovaj slučaj odnosio se na Imada al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, državljanin Sirije s prebivalištem u Sarajevu, koji je uhapšen 5. oktobra 2008. u akciji više bezbjednosnih agencija zbog procjene nadležnih da predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

BiH je držala je Al Husina u pritvoru dok je tražila državu u koju bi on mogao biti deportovan. Sud je utvrdio da od avgusta 2014. godine nijedna zemlja nije bila voljna prihvatiti Al Husina koji je klasifikovan kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost.

On nije pušten na slobodu sve do februara 2016. godine, jer je BiH tražila zemlje koje bi ga eventualno prihvatile. Međutim, taj period trajanja pritvora doveo je do kršenja njegovih ljudskih prava.

BiH je kontaktirala 38 zemalja s ciljem da se Al Husin prebaci u treću zemlju, međutim sve zemlje su odbile zahtjev koji je podnošen od septembra 2012. godine.

Od avgusta 2014. godine BiH je kontaktiral Kanadu, Kazahstan, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate te pokušala stupiti u kontakt sa Saudijskom Arabijom. Nakon što su sve zemlje odbile primiti Al Husina, on je pušten iz pritvora.

"Sud je zaključio da BiH treba podnositelju zahtjeva isplatiti devet hiljada evra u odnosu na nematerijalnu šteta," piše u presudi.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.