Parlament Savjeta Evrope

BiH još nije u Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja

  • 28.06.2018. 12:51

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Damir Arnaut izrazio je razočaranje činjenicom da Ministarstvo inostranih poslova BiH i Predsjedništvo BiH još nisu sproveli proceduru predlaganja kandidata BiH za mjesto u Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja, koje pripada BiH, a koje je upražnjeno još od decembra prošle godine.

Arnaut, koji je na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava u Strazburu prezentovao Uvodni memorandum na temu "Garantovanje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja", zagovarao je jačanje uloge parlamenta u obezbjeđenju izvršavanja preporuka Komiteta. 

Članovi Komiteta jednoglasno su usvojili Arnautove prijedloge za održavanje saslušanja eksperata na narednoj sjednici, kao i za upućivanje upitnika parlamentima država članica Savjeta Evrope o mjerama koje su već preduzeli s ciljem jačanja primjene preporuka Komiteta, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Arnaut je tek treći izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz BiH za više od 16 godina članstva BiH u Savjetu Evrope. 

Tokom zasjedanja razmotrena su brojna pitanja iz oblasti zaštite ljudskih prava, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena raspravi o položaju izbjeglica i migranata i uticaju spoljne dimenzije migracione politike EU na zaštitu njihovih ljudskih prava. 

Na dnevnom redu zasjedanja bila su i pitanja u vezi sa položajem nevladinih organizacija u pojednim zemljama članicama Savjeta Evrope, položajem branilaca ljudskih prava, ekonomskim osnaživanjem žena, prisilnim brakovima u Evropi, te uspostavljanjem ravnoteže između zaštite najboljeg interesa djeteta i očuvanja porodice. 

Plenumu su se, pored ostalih, obratili i premijer Slovačke Petar Pelegrini i ministar inostranih i evropskih poslova Luksemburga Žan Aselborn. 

Delegaciju BiH u radu trećeg dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, osim Arnauta, čine zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Milica Marković i Saša Magazinović. 

Junsko zasjedanje Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope biće zaključeno raspravom o Prijedlogu rezolucije o namjernom uništavanju i ilegalnoj trgovini kulturnim nasljeđem, te Prijedlogu rezolucije o osnaživanju žena u ekonomiji.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм