BiH jedina zemlja na svijetu koja je zahvaćena koronom, a u kojoj Centralna banka ne reaguje

  • 31.03.2020. 18:25

Krizu sa korona virusom bismo prevazišli mnogo lakše i mnogo efikasnije ako se izmjeni Zakon o Centralnoj banci BiH, poručila je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije. BiH je vjerovatno jedina zemlja na svijetu koja je zahvaćena virusom korona, a da u njoj Centralna banka uopšte ne reaguje - istakla je Vidovićeva.

"Centralna banka nije našla za shodno da omogući da, čak da platimo nešto u toku noći, ako treba platiti u Kinu ili negdje za određeni lijek, nismo u mogućnosti ni to da platimo, a kamo li da uradi određene izmjene, da se sredstva sa kojima Centralna banka raspolaže, a koja su blokirana i stoje u svijetu, ne koriste u Republici Srpskoj, i takođe u Federaciji BiH", kaže Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Ministarka podsjeća da BiH trenutno ima 850 miliona maraka više od obaveznog pokrića štampanog novca, i umjesto da Centralna banka kupi entitetske obveznice, i upumpa ih u privredni i socijalni život, to se ne dešava, pa je Republika Srpska zato primorana da se zadužuje. Ipak, budžet Srpske je stabilan i  izvršavaju se sve obaveze. "Isplatili smo obaveze u martu, imamo namjeru da tako bude i dalje", poručila je Zora Vidović. O Vladinim mjerama je danas raspravljalo i Predsjedništvo Saveza sindikata na vanrednoj sjednici. Prema izvještaju granskih sindikata, u Srpskoj trenutno nema otpuštanja radnika ni smanjenja plata, istakla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata. Mišićeva je naglasila da u Srpskoj ni u kom slučaju ne bi smjelo biti otpuštanja.

"Radnici moraju imati plate, radnici će kupovati ono što proizvede privreda Republike Srpske, plaćaće usluge koje koriste od drugih privrednih subjekata, na taj način, direktnim i indirektnim porezima, puniti fondove i budžet, i time omogućiti socijalnu stabilnost Republike Srpske, koja je u ovom trenutku pored zdravlja radnika i najvažnija", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Mi očekujemo da će već u aprilu najveće firme u prerađivačkoj industriji prestati da rade, jer nema novih narudžbi, čak i ako repromaterijala ima, ocjenjuju poslodavci Srpske. Iz Zanatsko-preduzetničke komore Srpske apeluju - ne otpuštajte radnike, izdržite ovu krizu.

"Ono što je javnosti rečeno je u načelu dobro, naravno da u budućem periodu moramo raditi na konkretizaciji tih mjera, ali mislimo da je to najvažnije danas, da Vlada za ona preduzeća koja su ugrožena oslobodi plaćanja poreza i doprinosa", kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

"Ono što bih ovog trenutka preporučio samostalnim preduzetnicima u Republici Srpskoj - mi smo dobili obećanje, i tako će sigurno biti, da će sljedeći mjesec, oni koji ne budu radili, država će platiti doprinose i minimalnu neto platu. Dakle to nas ohrabruje, daje neku snagu da izdržimo, da ne otpuštamo radnike", kaže Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Ministar finansija Srpske kaže da je u mjesecu martu količina naplaćenih direktnih poreza u odnosu na prošlu godinu pala čak za 50 miliona maraka, odnosno 20 odsto - što je bilo i očekivano. Ipak, ističe da i pored toga Vlada želi da obezbijedi minimalnu platu sa porezima i doprinosima za sve radnike koji zbog korona virusa vjerovatno neće raditi cijeli april.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.