BiH Evropskoj komisiji kandidovala deset projekata

13:55, 06.08.2020.
Izvor: Glas Srpske
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je Evropskoj komisiji listu prioritetnih infrastrukturnih projekata radi izrade ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, a „Glas Srpske" saznaje da je na toj listi deset investicija.

Riječ je o  tri brze ceste i to Brčko-Tuzla –Živinice, te Lašva-Travnik-Jajce i Mostar - Široki Brijeg - Hrvatska.

Na listi se nalazi i projekat koji se odnosi na željezničku prugu Vareš-Banovići te projekat saniranja i elektrifikacije pruge Doboj-Tuzla -Zvornik.

Jedan od projekata je i gasovod Travnik – Zagvozd, dok se na listi nalazi i projekat hidroelektrana „Buk Bijela".

Evropskoj komisiji kakndidovan je i projekat izgradnje autoputa na dionici „5C" kroz Republiku Srpsku i to od Vukosavlja do Doboja ali i remont dionice pruge Šamac – Doboj – Rječica na željezničkom koridoru „5C".

Na desetom mjestu nalazi se i projekat izgradnje puta Brod na Drini  (Foča) – Hum (Šćepan Polje) sa međudržavnim mostom.

Savjet ministara BiH saopštio je da je akcenat na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata stavljen na projekte iz oblasti transporta i energetike.

- Cilj ovih projekata je pokretanje privrednih aktivnosti, unapređenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana – istakli su u Savjetu ministara.

Napominju da je deklaracijom sa Samita iz Zagreba od 6. maja, Evropska komisija najavila izradu ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku, podsticanju privrednog rasta, unapređenju konkurentnosti i približavanju regiona EU.

(GlasSrpske)