BiH dobila posebnu Operativnu grupu za borbu protiv terorizma

11:54, 23.04.2020.
Izvor: avaz
Na snagu je juče stupio Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji u borbi protiv terorizma, saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ovim se sporazumom unapređuju saradnja i koordinacija aktivnosti u borbi protiv terorizma, a posebno pravovremena razmjena informacija, uspostava, sastav, nadležnosti, način rada i finansiranje radnih tijela i provođenje zajedničkih aktivnosti, kao i druga pitanja u cilju unapređenja borbe protiv terorizma i stvaranja sigurnijeg okruženja u Bosni i Hercegovini.

Posebno značajno je formiranje Operativne grupe za borbu protiv terorizma, kao stalnog tijela strana potpisnica sa sjedištem u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Potpisnice ovog značajnog sporazuma su Državna agencija za istrage i zaštitu, Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policija Brčko distrikta BiH i Služba za poslove sa strancima.