Suma Čakrabarti

BiH da se predstavi kao mjesto u kojem se može poslovati

  • 06.05.2019. 10:07

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Suma Čakrabarti rekao je da su godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a prilika za BiH da se predstavi kao mjesto u kojem se može poslovati.

"Mi vam postavljamo pozornicu i molimo vas da je iskoristite", navodi Čakrabarti za današnje "Nezavisne novine" uoči ovog velikog skupa. 

On ističe da je ova banka na Balkanu prošle godine investirala više od 1,1 milijardu evra, a da je u BiH bilo 200 miliona evra novih investicija. 

Govoreći o projektima koje EBRD podržava u regionu, a posebno u BiH, Čakrabarti navodi da su prošle godine pojačali aktivnosti i investirali više od 1,1 milijardu evra u 67 projekata. 

"Mi smo dugogodišnji partner u regionu i posvećeni smo jačanju ekonomije koja će omogućiti ljudima, posebno mladima, da primijene svoje talente i uživaju u plodovima svog rada u vlastitoj zemlji. Potreban nam je snažan rast kako bismo mogli finansirati potrebe tih zemalja, ali je važno i da to bude održiv i uključiv razvoj kako bi koristi od toga imali obični ljudi. Naši prioriteti su razvoj privatnog sektora kao motor rasta, radna mjesta i inovacije", kaže on. 

Čakrabarti napominje da EBRD veoma blisko sarađuje sa vlastima u BiH na svim nivoima, bez obzira na to da li je riječ o BiH, entitetskom, kantonalnom ili lokalnom nivou, ali da sarađuje i sa poslovnom zajednicom. 

"U potpunoj smo saglasnosti sa svima da cilj mora biti ekonomija koja će omogućiti ljudima, posebno mladim, da primijene svoje vještine. EBRD je vaš prijatelj, promoter i podrška BiH. Ovdje smo da bismo vam pomogli da savladate ključne izazove sa kojima se zemlja suočava. To su razvoj privatnog sektora, evropske integracije i ekološki prihvatljiva ekonomija", poručuje on. 

Čakrabarti je naveo da su vlasti BiH tražile da godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a za ovu godinu, koji će početi sutra i trajaće do četvrtka, 9. maja, bude održan u Sarajevu, te dodao da je to jedinstvena prilika kako bi se grad i zemlja predstavili kao mjesto u kojem se može poslovati. 

On ističe da se očekuje oko 2.000 učesnika, uključujući lidere šest balkanskih zemalja, kao i više od 900 predstavnika poslovne zajednice iz 38 ekonomija u kojima je EBRD aktivan.

Тагови: