Jedino vlasti u Srpskoj čuvaju svoje stanovništvo

BiH će biti centar za migrante

  • 05.11.2018. 09:58

Naučni savjetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda Dragan Petrović tvrdi da bi pojedine balkanske zemlje, a među njima i BiH, mogle postati svojevrsni kolektivni centri za migrante.

"Politika koju trenutno vode vlasti u Banjaluci je odgovorna i ne dozvoljava da ova kriza ugrozi domicilno srpsko stanovništvo. S druge strane, vlasti u Beogradu i Sarajevu bez pogovora ispunjavaju sve zahteve iz Brisela, pa i one nerazumne i štetne, misleći da će na taj način otvoriti svoj put ka EU", rekao je Petrović. 

On je napomenuo da se Austrija povukla iz globalnog sporazuma UN o migrantima, da EU planira do 2020. godine da na svoje granice postavi oko 10.000 naoružanih graničara koji bi trebalo da spriječe dalji ilegalni ulazak migranata, da je Mađraska na svojoj granici podigla žičanu ogradu, a Hrvatska gotovo hermetički zatvorila svoje granice prema BiH i Srbiji. 

Petrović je istakao da je riječ o dirigovanim procesima iza kojih stoje velike zapadne sile. 

"Scenario je sasvim jasan, pravoslavno stanovništvo je određeno za tihu i plansku eliminaciju. Ona se radi nizom sinhronizovanih poteza u socijalnoj i demografskoj sferi, a u kojoj je migranstka kriza jedan od važnijih elemenata", rekao je Petrović.