Ocjena Miloša Šolaje

Biće problem ako Zvizdić Merkelovoj da neostvariva obećanja

  • 13.08.2018. 11:48

Direktor banjalučkog Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja izjavio je, povodom današnje posjete predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića Njemačkoj, da se postavlja pitanje njegove nadležnosti i ko mu je spremio platformu za razgovor sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, odnosno šta može da obeća.

"Mislim da bi onom ko vodi spoljnu politiku BiH i ovlašten je za to, a to je Predsjedništvo BiH, bilo bolje postaviti neka pitanja - šta to i kako radi predsjedavajući Savjeta ministara", izjavio je Šolaja, komentarišući današnju Zvizdićevu posjetu Njemačkoj. 

Šolaja navodi da je Njemačka najuticajnija zemlja EU, kao i na Balkanu, da je veoma zainteresovana za odnose u jugoistočnoj Evropi, tako da svi nastoje da ostvare kontakt s njom, ali smatra da bi u BiH mogao da nastane problem ukoliko Zvizdić da neka obećanja Merkelovoj koja nisu ostvariva. 

Prema njegovim riječima, pored razgovora o migrantskoj krizi koja ugrožava cijelu EU, oni će razgovarati i o pristupanju BiH Uniji, a vjerovatno i o "stanju odnosa zemlje prema NATO". 

Šolaja, koji je i profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, naglasio je da BiH ima svoju ulogu u aktuelnom stanju migrantske krize, prije svega jer pokazuje potpunu nespremnost i nesposobnost da se bavi tom krizom i da je rješava na konstruktivan i dugotrajan način. 

On je rekao da je Njemačka po pitanju migranata manje-više podvukla crtu, da je prihvaćen određeni broj migranata, te da sve ovo što se sad događa, ugrožava Uniju.