Inspektorat

Bez problema nadzor na graničnim prelazima

  • 16.03.2020. 16:21

Prva smjena inspekcijskog nadzora ulaska putnika iz inostranstva na graničnim prelazima u Republici Srpskoj danas je protekla bez problema, putnici su informisani o mjerama koje se preduzimaju i u potpunosti sarađuju sa inspektorima, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je intenzitet saobraćaja značajno smanjen, a na građane se apeluje da ne kreću na put ukoliko to zaista nije potrebno.

Cjelodnevni inspekcijski nadzor ulaska putnika iz inostranstva na graničnim prelazima u Republici Srpskoj republički inspektori provode jutros od 6.00 časova, s ciljem ranog otkrivanja pojave virusa korona i preduzimanja mjera na suzbijanju širenja bolesti na području Republike Srpske i BiH.

Prilikom ulaska u zemlju putnici su obavezni da se prijave nadležnom inspektoru i podnesu pismenu prijavu u kojoj navode svoje podatke, ime, prezime i druge identifikacione podatke, te podatke o mjestu prebivališta na području BiH.

Na osnovu navedenih podataka nadležni inspektor putniku izdaje rješenje o stavljanju u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, uz obavezu da se odmah, a najkasnije u roku od 12 časova od dana prijema rješenja javi telefonom nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u mjestu prebivališta/boravišta u BiH, radi praćenja eventualne pojave simptoma zarazne bolesti izazvane virusom korona.

Ukoliko je riječ o putnicima sa prebivalištem ili boravištem na području Federacije BiH ili Distrikta Brčko, nadležni inspektor će o izdatom rješenju obavijestiti Federalnu upravu za inspekcijske poslove i Inspektorat Distrikta Brčko radi praćenja i preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Iz Inspektorata još jednom podsjećaju sve građane koji se nalaze u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom da se s ciljem zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja društva u cjelini, pridržavaju mjera koji su im odredili zdravstveni radnici.

"Potrebno je da svi zajedno budemo odgovorni i savjesni i da poštujemo mjere i preporuke nadležnih institucija kako bismo spriječili širenje virusa korona u Republici Srpskoj", navode iz Inspektorata Srpske.

U saopštenju se dodaje da nepridržavanje mjera i obaveza naloženih od nadležnog inspektora podliježe krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.