Završen sastanak u Sarajevu

Dodik: SNSD nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH

17:15, 18.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je ova stranka nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH, jer ima kapacitet i u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"SNSD sa svojim koalicionim partnerima i kapacitetom koji imamo - u Predstavničkom domu devet poslanika, a u Domu naroda od pet delegata četiri su iz SNSD-a, nezaobilazan smo faktor u tome", izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem. 

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da ne postoji neki poseban problem da predsjedavajući Savjeta ministara bude iz reda srpskog naroda i to Zoran Tegeltija, dodajući da je to moglo biti učinjeno i prije Nove godine, jer je bio formiran Kolegijum Predstavničkog doma. 

"Smatramo da je to trebalo ranije učiniti, a da se onda bavimo nekim drugim pitanjima", naveo je Dodik, te dodao da je stav SNSD-a da treba završiti formiranje Savjeta ministara. 

Prema njegovim riječima, "stari nosioci vlasti" u zajedničkim institucijama BiH zaposlili su nakon izbora više od 400 ljudi, što je nedopustivo. 

Dodik je rekao da će se nakon formiranja vlasti vidjeti kako će biti riješeno to nekorektno i nezakonito zapošljavanje u kome se "uhljebljavaju svi bivši funkcioneri". 

"Mislim da to nije dobro. Političke opcije koje dobiju vlast treba da postavljaju svoje ljude. Ovako nikada nećemo dobiti kompaktnu strukturu koja će se baviti poslovima, već će se baviti političkim izluđivanjima o mnogim stvarima", rekao je Dodik. 

On je naveo da se sa Čovićem i Izetbegovićem dogovorio da se sastanu narednih dana. 

Dragan Čović, lider HDZ-a nakon sastanka rekao je da je napravljen veliki korak ka formiranju vlasti.

"Napravljen je veliki korak s tim što su tri lidera sjela i razgovarala o konstituisanju vlasti, te da će biti još sastanaka na nivou lidera, jer je tako manje ljudi. Vjerujem da će uskoro biti formirano Vijeće ministara. Mi sada razgovaramo kako bi formiranjem mandatara bilo dogovoreno i formiranje čitave vlasti", rekao je Čović.

Bakir Izetbegović, lider SDA, nakon sastanka rekao je da sastanak zasada nema rezultat, ali da dobra atmosfera pokazuje da bi moglo doći do dogovora oko Savjeta ministara.

"Govorili smo o prioritetima, odnosima i izgradnji zemlje, poziciji Hrvata, Bošnjaka i Srba u FBiH. Sastanak sa drugim strankama biće u drugoj polovini sedmice, a BH blok se sam isključio", rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, na nivou BiH još uvijek nije formiran Savjet ministara BiH, a na čijem čelu bi trebao da bude pripadnik srpskog naroda.

Dodik i Čović insistiraju da što prije bude imenovan kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, dok bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović (SDA) i Željko Komšić (DF) to uslovljavaju putem BiH ka NATO-u. 

Sastanak je održan u zgradi Predsjedništva BiH.