Raspodjela sredstava

Bevanda: Vlada Federacije prihode od akciza vidi kao plijen 

  • 31.07.2018. 15:34

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas da je Vlada Federacije BiH donesenim zaključcima o raspodjeli prihoda od putarina izašla van svojih ovlaštenja.

Bevanda je potvrdio da je tek jutros dobio zaključke Vlade Federacije BiH, ističući da je riječ o političkoj predstavi, te da je federalna Vlada izašla van nadležnosti koje propisuje Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja kojim je definisan sastav i nadležnost Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. 

On je podsjetio da je Zakon o akcizama iniciran sporazumom predsjednika vlada FBiH Fadila Novalića i Republike Srpske Željke Cvijanović, kojim se osim putarina predviđa i uvođenje akciza za žestoka pića i pivo u svrhu sanacije zdravstva. 

"Proradili su interesni lobiji i konačni tekst je usvojen uz saglasnost premijera i učesnika svih nivoa vlasti, te asistenciju međunarodne zajednice, odnosno Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske banke za obnovu i razvoj", rekao je Bevanda, naglašavajući da je on posljednji koji je dao saglasnost. 

Ministar finansija i trezora BiH je napomenuo da je tekst zakona usvojen u Upravnom odboru UIO, Savjetu ministara, te oba doma Parlamenta BiH. 

"Privremenu odluku o raspodjeli putarina donio je UO UIO. Ona je doslovno glasila: 10 odsto prikupljenih sredstava ostaje u rezervi na posebnom računu kod Centralne banke BiH do konačnog poravnavanja", rekao je Bevanda. 

Prema njegovim riječima, preostali iznos od 90 odsto sredstava, kao osnova od 100 odsto, dijeli se da FBiH dobije 59 odsto, Republka Srpska 39 odsto i Brčsko distrikt dva odsto. 

Bevanda je ukazao da su on i federalni ministar finansija Jelka Milićević članovi UO UIO po funkciji, što je definisano Zakonom, i da ih nisu imenovali Savjet ministara, odnosno, Vlada FBiH. 

On je podsjetio da UO UIO izvještaj za svoj rad podnosi Savjetu ministara. 

"Već dugo je UIO na udaru. Izgleda, a to je apsurd, da u vrijeme kada Uprava bilježi rekorde prema prikupljenim indirektnim porezima i obezbjeđuje finansijsku stabilnost svim nivoima vlasti kroz budžete i druge oblasti, a u ovom slučaju se misli na gradnju puteva, u Vladi FBiH i određenim strankama to, gdje god ima para, vide kao plijen", upozorio je Bevanda. 

Ministar finansija i trezora BiH dodao je da mu je jasno i zašto su stalno vanredne sjednice Vlade FBiH. 

"Baci se prvo prašina u oči. Zatim se obmanjuje javnost i u nastavku sjednice idu odluke o kupovini i prodaji zgrada, što više niko ne može upratiti i grantovima. UO UIO je mjesto gdje se donose odluke i tako će i ostati", rekao je Bevanda. 

On je poručio onima koji "hoće da razgrade Jedinstveni račun i unište institiciju koja je teško stvorena, neka i dalje rade kako su naumili, ali da se ne kunu u državu jer je time direktno ugrožavaju". 

Vlada FBiH je na sjednici 27. jula tokom rasprave o informaciji o donošenju privremene odluke UO UIO BiH o raspodjeli prihoda od putarina, koju je inicirao federalni premijer Fadil Novalić, donijela više zaključaka. 

U zaključcima se od UO UIO traži informacija na osnovu kojih je analitičkih pokazatelja glasano za donošenje odluke o izmjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve i zbog čega do sada nije donesena odluka o konačnoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve. 

Vlada FBiH je formirala Koordinacioni tim za praćenje uplata na Jedinstveni račun i raspodjele prihoda od svih indirektnih poreza, te ovlastila premijera FBiH Novalića da pred Sudom BiH podnese zahtjev za određivanje privremene mjere za zabranu primjene Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve i njeno stavljanje van snage.