Slučaj "Prilepin"

Bevanda poručio Crnatku: Pogrešna smo adresa!

  • 30.08.2018. 19:11

Obavještajno- bezbjednosni odbor neće se baviti dopisom Igora Crnatka, ministra inostranih poslova u kome trazi detalje o zabrani ulaska u BiH ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu. 

Nakon predsjedavajućeg Savajeta ministara, potvdio je to i Vjekoslav Bevanda, koji kaže da je Crnadak dopis  uputio na pogrešnu adresu, a o zahtjevu koji je poslao u petak, neće biti govora ni na redovnoj sjednici članova Odbora za bezbjednost. Bevanda tvdi da je obavještajni odbor savjetodavno tijelo i podsjetio da na osnovu posebnog sporazuma ministar od OBE može zatraziti sve bezbjednosno interesatne informacije. 

Bevanda tvdi da je za dopis koji je uputio Igor Crnadak saznao iz medija, ali poručuje da se ministar mora obratiti na druge adrese ukoliko želi da dobije tražene odgovore.

"Pa nećemo se izjašnjavati, to sigurno nije nadležnost obavještajno–sigurnosnog odbora. Ovo je što je Crnadak u petak popodne medijski najavio od članova odbora, znači pogresna adresa, pogrešna tema. Zakonom je definisano ko odgovara, zakonom je predvođeno ko odgovara i ko nadzire rad OSE", kaže Vjekoslav Bevanda, član Izvršnog obavještajnog odbora.  

Crnadak je 24. avgusta zatražio od obavještajno–bezbjednosnog odbora dostavljanje svih informacija u vezi sa odlukom zabrane ulaska u BiH ruskom piscu. Takvom potezu ministra inostranih poslova ranije se čudio i predsjedavajući Savjeta ministara. Denis Zvizdić juče je rekao da članovima odbora nije jasno zašto im je ministar uputio takav zahtjev, ali ni Zvizdić nije želio da govori o detaljima nedavne odluke obavještajno– bezbjednosne agencije. 

I u ruskoj ambasadi još čekaju objašnjenje. Još nisu dobili odgovore od nadležnih institucije u vezi zabrane ulaska ruskom državljaninu, iako su ih ranije zatražili. Zna se ko treba da razjasni cijelu situaciju, poručuje zamjenik ministra bezbjednosti.   

"Mislim, da oni koji se bave tim poslom, će morati dati odgvor, Znači OSA ima svoje poslodavce i one koji je nadziru i kome je odgovorna za svoj rad. Imamo tu tijela koja su zadužena za takva nešto", rekao je Mijo Kresić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

Potpredsjenik SNSD-a Nikola Špirić pozvao je Savjet ministara da odgovori na osnovu kog zakona i procedura je donesena odluka o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu. Komentarišući jučerašnji izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića da se protivi svim vrstama crnih lista jer se i sam našao na jednoj od njih, Špirić je poručio da su liste koje je potpisivao on u svojstvu predsjedavajućeg Savjeta ministara bile u skladu sa zakonom, za razliku od liste na koju je stavljen Prilepin. 

Ruskom piscu prije sedam dana, zabranjen je ulazak u BiH, navodno iz bezbjednosnih razloga i to po naredbi Obavještajno-bezbjednosne agencije. Prilepin je trebao da učestvuje na književnoj večeri u Banjaluci.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)