Nisu podržali odluku Savjeta ministara

Bevanda: Neprihvatljiv i neosnovan zahtjev SDA

  • 21.04.2020. 12:13

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što ministri iz SDA nisu podržali odluku Savjeta ministara o prihvatanju zaduženja prema MMF-u u okviru Instrumenta za brzo finansiranje, koja je, prema njegovim riječima, po istom principu usvajana u svim prethodnim aranžmanima i uvijek do sada imala podršku kadrova te stranke.

Bevanda smatra da je neprihvatljiv i bez osnova zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi na osnovu Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka nego je isključivo bila riječ o finansiranju na osnovu članstva u MMF-u i kvota koje BiH tu ima.

"Glasanje protiv odluke i insistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirale na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča", istakao je Bevanda.

On je naglasio da je zadovoljan što je Ministarstvo finansija i trezora, kao i svaki put do sada, profesionalno završilo svoj dio posla, te da će nastaviti da insistira i radi isključivo po zakonu i na dobrobit svih u BiH, saopšteno je iz ovog ministarastva.

Bevanda je istakao da su sve aktivnosti koje su bile do ovog ministarstva završene odmah i da je novac već sutra mogao biti alociran na račune entitetskih vlada u skladu sa raspodjelom dogovorenom u Pismu namjere koje su potpisali svi članovi Fiskalnog savjeta u BiH.

U Pismu namjere definisano je da Federaciji BiH pripada 62 odsto ovih sredstava, a Republici Srpskoj 38 odsto, s tim da po 0,5 odsto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta.

Potpisano je i da se 50 odsto sredstava koja pripadaju FBiH raspodijele kantonima kako bi adekvatno odgovorili na posljedice epidemije virusa korona.

Iz Ministarstva finansija i trezora navode da su ispunili potrebne tehničke uslove za preuzimanje i isplatu korisnicima oko 330 miliona evra iz posebnog kreditnog programa MMF-a namijenjenog za pomoć u suzbijanju pandemije virusa korona, ali da to nije moguće realizovati jer na današnjoj sjednici nije donesena odluka Savjeta ministara.

U saopštenju se podsjeća da je Savjet ministara jutros trebalo da usvoji odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF-u u okviru Instrumenta za brzo finansiranje, ali da prilikom glasanja nije bilo podrške prisutnih ministara iz bošnjačkog naroda, te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH.

"Prema odluci Upravnog odbora MMF-a, koja je donesena sinoć, BiH je odobren kredit za pomoć u borbi protiv virusa korona od oko 330 miliona evra, a kamatna stopa je na bazi 1,05 odsto uz grejs period od 39 mjeseci", precizira se u saopštenju. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.