Savjet ministara BiH 

Bevanda: Migrantska kriza svakim danom sve veći problem

  • 18.07.2018. 19:29

Savjet ministara BiH se još jednom pozabavio migranskom krizom, ali i bezbjednosnom situacijom u svjetlu sve  većeg priliva izbjeglica. Međutim, o zaključcima niko nije želio da govori.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić još prije sjednice je odlučio da neće davati izjave. Kaže da je ranije obrazložio razloge. Nezadovoljan je izvještavnjem Javnog servisa RS i ATV -a o migrantskoj krizi, pa mu je to bio povod da, drugi put nakon sjednice Savjeta ministara, izbjegne brojne kamere. Uzalud su bili pozivi novinara da udovolji njihovim zahtjevima, Mektić  je prošao brojne ekipe, bez obzira na veliko interesovanje o migrantskoj krizi. 

"Moze li za BHT"? 

"Rekao sam kada sam prolazio ovuda da neću i zašto neću. Zbog pojedinaca neću," rekoa je Mektić.

Javnost je ostala uskraćena za brojne infromacije, između ostalog i šta ministri planiraju da urade kako bi ublažili krizu, prije svega u Unsko-sanskom kantonu. Pred kamere je stao zamjenik Predsjedavajućeg, Vjekoslav Bevanda, koji nije mogao mnogo toga da kaže. 

"Vjerujte mi da ima previše posla, mogu vam odgovarati na ono što je domen mog rada," rekao je Bevanda, ali je priznao da migrantska kriza svakim danom postaje sve veći problem. Kratko se osvrnuo i na ono što je bilo na današnjoj sjednici. 

"Zaključak je da se vratimo na onih osam zaključaka koje smo na početku imali i da jednostavno intezivno radimo na olakšavanju ove situacije, koja iz dana u dan postaje sve gora," rekao je Bevanda. 

Sve što su ministri imali da kažu našlo se u nekoliko rečenica u saopštenju Savjeta ministara. Zaključeno je da će operativni štab za pitanje migracija za narednu sjednicu pripremimiti zaključke i odgovarajuće odluke u smislu daljeg jačanja granice prema Srbiji i Crnoj Gori. Migranti iz parkova i sa ulica u Unsko-sanskom kantonu privremeno bi trebalo da budu prebačeni u šatorkso naselje u Agrokomercu, do rješavanja njihovog smještaja, navodi se u saopštenju.  Od 1. januara do 5. jula Službi za poslove sa strancima prijavljeno je više od  osam hiljada nezakonitih migranta, od kojih je oko 700 podnijelo zahtjev za azil. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.