Harmonizacija u FBiH

Besplatna pravna pomoć za zaštitu srpske imovine

  • 20.07.2018. 18:19

Predsjednik Udruženja Krajišnika u Bijeljini Smiljka Knežević zahvalila je Vladi Republike Srpske i premijeru Željki Cvijanović za podršku Odboru za očuvanje i zaštitu srpske imovine u FBiH i razumijevanju da se otvore kancelarije radi zaštite srpske imovine u tom entitetu, gdje je u toku postupak harmonizacije po pitanju uspostavljanja nove zemljišne knjige.

Kneževićeva je rekla danas novinarima u Banjaluci da ove kancelarije konkretno na terenu daju rezultate, uputivši apel svim zavičajnim udruženjima da upoznaju svo srpsko i raseljeno stanovništvo u Srpskoj, Srbiji i dijaspori koje ima imovinu u FBiH da se odazove ovom projektu, u okviru kojeg je omogućeno besplatno knjiženje njihove imovine u tom entitetu. 

Ranka Srdić Milić iz Saveza krajiških udruženja Novi Sad istakla je da je ovaj projekat bitan s obzirom na to da se u okviru njega konkretizuje saradnja sa Vladom Srpske na planu zaštite imovine Srba na području FBiH. 

"U Vojvodini je najviše Srba Krajišnika i zahvalni smo premijerki Cvijanović što smo dogovorili neke nove aktivnosti u interesu našeg naroda", rekla je Milićeva nakon sastanka predstavnika Odbora za očuvanje i zaštitu srpske imovine u FBiH sa premijerom Srpske Željkom Cvijanovićem i predstavnicima Vlade. 

Prema ranijim izjavama zvaničnika Srpske potrebno je u narednom periodu zaštititi imovinska prava Srba koji imaju nekretnine i posjede u FBiH, jer postoje zloupotrebe u postupku harmonizacije u tom entitetu po pitanju uspostavljanja nove zemljišne knjige u kome u većini nisu učestvovali Srbi kada je riječ o njihovoj imovini koju imaju u tom dijelu BiH. 

Direktor Republičke uprave za imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović podsjetila je ranije da je ta uprava prema zaključku Vlade u saradnji sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Srpske zaključila protokol o tehničkoj saradnji i otvorila šest kancelarija u svojim područnim jedinicama u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Nevesinju, Zvorniku i Mrkonjić Gradu. 

Ona je navela da imaju veliki odziv izbjeglih i raseljenih lica u ove kancelarije u kojima im pružaju besplatnu pravnu pomoć u vezi sa procesom harmonizacije u FBiH po pitanju uspostavljanja nove zemljišne knjige. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок