OEBS o inicijativi SDA

Berton: Zapaljiva retorika vodi ka krizi

  • 24.01.2019. 20:06

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da je inicijativa SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se riješi nekoliko politički osjetljivih pitanja.

Misija OEBS-a naglašava da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta - Federaciju BiH i Republiku Srpsku, saopšteno je iz Misije. 

"Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rješavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi sa pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik", rekao je Berton. 

Prema njegovim riječima, građanima BiH potrebno je da politički lideri rade na ostvarivanju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, koje samo vode ka krizi. 

Misija OEBS-a poziva rukovodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumijevanja i povjerenja među konstitutivnim narodima, navodi se u saopštenju.