Šef Misije OEBS-a

Berton: Inicijativa SDA nije dobrodošla

  • 01.02.2019. 20:23

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da najavljena inicijativa SDA o preispitivanju imena Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH nije dobordošla, pogotovo kada se želi formirati Savjet ministra.

"Razumijem frustracije, proces povratka nije završen, moje pitanje je kako će ova inicijativa riješiti problem kada želimo formirati vlast da se BiH pokrene", rekao je Berton.

Šef Misije OEBS-a rekao je za N1 da je saglasan sa zaključcima Savjeta za sprovođenje mira  koji je održao sjednicu ove sedmice.

"Nije to samo ta inicijativa, Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora, obje stvari nisu dobrodošle u ovo vrijeme kada želimo pokrenuti BiH", istakao je Berton, dodavši da je Deklaracija HNS-a neprihvatljiva, pogotovo zbog odbijanja presuda međunarodnih sudova.

On je istakao da ne pomaže ni federalizacija BiH, budući da Ustavni sud kaže da je BiH jedna zemlja sa dva entiteta.

On je napomenuo da su dani korištenja bonskih ovlaštenja prošli, a i kada su se koristila bila su tehničke prirode.

"Potrebno je da urgiramo da vlasti uzmu stvar u svoje ruke, naprave kompromis, da vode dijalog i postižu kompromis", poručio je šef Misije OEBS-a i dodao vlasti moraju raditi ono zbog čega su izabrane i ne može se očekivati nametanje PIK-a i OHR-a.

Posjetu članova Predsjedništva BiH Briselu šef Misije OEBS-a ocijenio je uspješnom, ističući da se oko jedne stvari mogu dogovoriti, a to je da BiH ide ka EU.

"Stvarnost na terenu je drugačija. Trebaju se vratiti u Sarajevo, Banjaluku i drugdje i reći da nešto moraju uraditi, postići kompromis, reforme koje će EU zahtijevati - to je teško za ovu zemlju", rekao je Berton.

Podsjetivši da ne postoji konsenzus o članstvu BiH u NATO-u i da to nije pitanje za OHR, Barton je rekao da će podržati sve što pomaže BiH u vojnom smislu, u praksi, nabavci i drugim vojnim područjima, ali da se ne može blokirati formiranje vlasti zbog samo jednog pitanja.

On je naglasio i da je pravosuđe još jedan dio problema i da BiH treba znažno sudstvo, kompetentne sudije i usklađivanje zakona sa evropskim standarima, te istakao da OEBS i međunarodna zajednica nude pomoć u tome, ali da se zakoni moraju uskladiti sa evropskim normama, što je i obaveza BiH.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.