Ana Brnabić na Jahorini

Beograd za saradnju uprkos provokacijama Prištine

  • 09.07.2019. 14:26

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Jahorini da će Beograd, uprkos svim problemima na relaciji sa Prištinom, nastaviti saradnju sa samoproglašenim Kosovom, ali u duhu i formatu regionalne saradnje definisanim u okviru Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

"Uprkos svim provokacijama iz Prištine, Srbija je ostala uporna i posvećena regionalnoj saradnji", rekla je Brnabićeva, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, koja od danas predsjedava SEECP-u. 

Ona je podsjetila da je Srbija učestvovala na sastancima u okviru CEFTA i nakon što je Priština uvela stoodstotne takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, uključujući i incident na sastanku CEFTA u Albaniji, kada je predstavnik Prištine flašom gađao člana delegacije Srbije. 

"Ovde ne govorimo o političkim sastancima, niti političkim temama, ovde je reč o slobodnoj trgovini, o ekonomskoj saradnji. Dok god se držimo regionalnog sporazuma, formata koji je dogovoren ranije, neće biti nikakvih problema, jer Srbija želi da učestvuje u regionalnim inicijativama", naglasila je premijer Srbije. 

Ona je istakla da Srbija neće odgovarati na provokacije, jer bez stabilnog regiona, kako je napomenula, nema ni stabilne i ekonomski napredne Srbije. 

"Što pre to razumeju politički lideri u regionu, posebno u Prištini, to će biti bolje za sve naše građane", poručila je Brnabićeva. 

Ona je potvrdila da je tokom plenarne sjednice Samita SEECP-a na Jahorini danas replicirala albanskom predsjedniku Iljiru Meti i iskreno ga zamolila da ne koristi sintagmu "republika Kosovo" i ne tvrdi da je to realnost koju treba prihvatiti, već da treba reći Kosovo sa zvjezdicom. 

Ona je upozorila da to nije stvarna politička realnost ni za Srbiju, ni za domaćine ovog samita na Jahorini, ni za SECCP, niti za UN i više od 50 odsto stanovnika planete. 

Brnabićeva smatra da na ovakvim regionalnim skupovima ne treba koristiti političke pamflete, nego se treba fokusirati na saradnju i razgovarati u diplomatskom, a ne političkom formatu. 

Ona je rekla da nije dobila poziv da 11. jula dođe na komemoraciju u Potočare, zbog čega neće ni ići u Srebrenicu, ali je ponovila da svim porodicama žrtava upućuje izraze saučešća. 

Brnabićeva je napomenula da Tužilaštvo BiH još nije procesuiralo napadače na Aleksandra Vučića 2015. godine u Srebrenici, na kojeg je kao tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije, pokušan atentat tokom obilježavanja 20 godina od tragičnih događaja u Srebrenici.