Bankarski sektor u Srpskoj stabilan i likvidan

  • 16.03.2020. 18:43

Bankarski sektor Srpske je stabilan. U svakom momentu, ukoliko bude potrebe, banke mogu da pomognu likvidnost budžeta Republike kako bi se prevazišla kriza usljed situacije sa virusom korona. Poručeno je to nakon sastanka predsjednika Vlade i srpskog člana predsjedništva sa bankarima. Radovan Višković poručuje da će posebne mjere banke uvesti i za aranžmane pravnih i fizičkih lica.

"Svi aranžmani koje banke budu sklapale i sa privrednim subjektima i sa fizićkim licima biće na bazi pojedinačnih aranžmana gdje će svaki klijent biti posebno tretiran i posebno obrađivan. Ono što je dobro, da pošaljemo poruku u ovom monentu je ta stabilnost bankarskog sektora koji ima dovoljne rezerve i dovoljan potencijal", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Srpski član predsjedništva. Milorad Dodik  poručuje da je važno problem rješavati cjelokupnim sistemom mjera, kako bi se ublažile posljedice po ekonomiju i privredu Srpske. Najavljuje i pomoć od MMF-a.

"Samo cjelovit sistem mjera, to znači od Centralne banke, preko banaka, agencije za bankarstvo banaka u Republici Srpskoj i Vladinih mjera koje treba donijeti u tom pogledu može da da rezultat i ništa više i u tom pogledu timcjelovitim sistemom. Već ste čuli da se kontaktira sa MMFom, moguće da MMF odobri iznos od 200 miliona evra, za dva entiteta po 100 miliona kako bi mogli da naprosto kroz rezervacije tih sredstava utiču na likvidnost ukupnog sektora u samoj Republici Srpskoj", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Banke u Srpskoj u svakom momentu mogu da reaguju u periodu koji nas čeka, kaže Boško Mekinjić, predsjednik UO udruženja bankara. Nizom mjera, koje će usaglasiti sa Agencijom za bankarstvo, olakšaće se privredna kretanja u Srpskoj, najavljuje Mekinjić.

"Ono što svakako želim da naglasim je da ćemo imati puno razumijevanje kao bankarska zajednica, kako za pravna lica, tako i za fizička lica , posebno oni koji su zaposleni u pravnim licima koji budu njaviše pogođeni ovim mjerama. Javnost će biti obaviještena koje su to mjere ali svakako će banke biti partner i privredi  istanovništvu Republike Srpske", kaže predsjednik UO udruženja bankara Republike Srpske, Boško Mekinjić.

Olakšice stižu i iz IRB-a. Uvode moratorijum na otplatu dugova korisnicima zajmova, direktnih plasmana, odobrenih iz sredstava fondova kojim upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, a koji tako nešto budu zahtijevali.

"Odobrava se tromjesečni moratorijum za njihovu otplatu, počev od 1.4.2020. godine. Ovdje je bitno napomenuti, da svi korisnici naših zajmova mogu da iskoriste ovaj moratorijum, znači, neće se primjenjivati automatski, već se privrednici obraćaju zahtjevom Investiciono-razvojnoj banci, koja će na osnovu donesenog zaključka automatski da odobrava", kaže v.d. direktora IRB Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

Vlada Srpske je prije nekoliko dana formirala krizni štab za praćenje štetnih posljedica virusa krona na privredu. Tada je donesen niz mjera za ublažavanje takvih posljedica, između ostalog i odgoda plaćanja poreza na dobit. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.