Deklaracija podigla veliku prašinu

Bakir Izetbegović ponovo na čelu SDA

  • 14.09.2019. 19:02

Bakir Izetbegović ponovo je stao na čelo SDA, ali ovoga puta bez protivkandidata. Jednoglasno je dobio podršku svih delegata, jer im je i danas obećao da će ispoštovati sve ono što u deklaraciji piše, a to je da želi Republiku BiH, sa jednim predsjednikom, Vladom i regijama. 

Upravo takva deklaracija podigla je veliku prašinu među druga dva naroda u BiH koji smatraju da je to udar na Dejtonski sporazum. Novog - starog predsjednika SDA danas takve reakcije iznenađuju, jer je za njega Republika BiH po mjeri SDA - logičan slijed događaja. 

“Te regije bi bile bazirane na logičnim principima, teritorijalnim, istorijskim, saobraćajnim, na onome kako su svuda u svijetu na dvije noge postavljene stvari, a ne na nekom etničkom principu, to su želje SDA, to su politike za koje ćemo se mi boriti, da ubjedimo druge, ništa se u ovoj zemlji neće desiti na silu", kaže Izetbegović.

Novim Statutom SDA, Izetbegović je dobio nova i veća ovlašćenja, a programskom deklaracijom dugoročni cilj stranke da BiH, postane republika. Afirmacija tzv. bosanskog jezika, kao zajedničkog bosanskog identiteta svih građana, uspostavljanje vrhovnog suda i reforma policije, sve je ono što je potajna želja Bošnjaka bila i prethodnih godina, a koju sada javno i iznose. Da su to preambiciozni ciljevi, priznaju  to i visoki funkcioneri SDA. 

“Nisam optimista da ćemo uspjeti realizovati ovako visoke ciljeve za četiri godine ovu političku platformu koje smo sami sebi postavili", kaže Šemsudin Mehmedović, SDA.

“Naravno mi smo svjesni da u ovom trenutku možda nije realan politički cilj, jer nisu ni realna politička sredstva da bi odgovoruila tom političkom cilju, ali to je naš cilj od kog nismo odustali", ističe Halid Genjac, generalni sekretar SDA.

Kongresu su prisustvovali pojedini ambasadori, predstavnici političkih partija iz Federacije BiH. Iz, RS, ovoga puta nije bilo političkih predstavnika. Kongres je na trenutak bio prekinut kada je delegatu Almi Čoli pozlilo, pa je intervenisala i Hitna pomoć. Na kraju sve se dobro završilo. 

Ipak, najveselija je danas bila supruga novog-starog predsjednika SDA Sebija Izetbegović koja je i zapjevala.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок