Suđenje Novaliću i ostalim

Bajrović: Solak tražio izmjene u radu Štaba

  • Извор: СРНА
  • 05.11.2021. 19:58

Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Tužilaštva BiH Enisa Bajrović izjavila je da je u martu prošle godine po nalogu direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), optuženog Fahrudina Solaka, pripremila prijedlog izmjena uredbe o radu federalnog Štaba civilne zaštite.

Bajrovićeva, koja je pomoćnik direktora FUCZ, a koja je bila i član federalnog Štaba civilne zaštite, rekla je da je od proglašenja nesreće uzrokovane pandemijom Štab donio odluke o nabavci medicinske opreme i sredstava.

Ona je rekla da je 24. aprila na sjednici bila odluka bez specifikacije robe koja se nabavlja, te da je član Štaba Marina Bera otvorila raspravu o pitanju predmeta nabavke, ali da nije dobijen odgovor, prenosi "Birn".

Bajrovićeva je rekla da je poslije toga na sjednici stručnog kolegijuma Federalne uprave civilne zaštite Solak tražio da se izmijeni uredba o radu Štaba, uz obrazloženje da Štab sa 21 članom ne radi efikasno.

Ona je rekla da ne zna da li su izmjene predlagane zbog prethodnog skidanja odluke s dnevnog reda, pa je tužilac Mirza Hukeljić podsjetio da je u istrazi navela da je rečeno da se u "stanju nesreće ne treba pitati za specifikaciju".

Bajrovićeva se sjetila da je kolega iz Odsjeka za javne nabavke došao kod nje u kancelariju i tražio da nešto izmijeni u odluci o nabavci respiratora zbog "tehničke greške".

"Zaista sam mislila da se radi o tehničkoj greški, jer svi pogriješimo pri kucanju", rekla je Bajrovićeva.

Danas je svjedočila i Sunita Alagić, koja je pomoćnik direktora FUCZ za računovodstveno-finansijske poslove.

Ona je objasnila kako je pripremala prijedloge odluka za nabavku medicinske opreme i sredstava koje je usvajao Štab.

Alagićeva je rekla da su na količinu robe u odlukama uticale ponude koje je primala, kao i ispitivanje tržišta i zahtjevi medicinskih ustanova.

Ona je dodala da je dva dana ranije na sjednici Štaba ministar finansija Federacije BiH Jelka Miličević, koja je takođe optužena u ovom predmetu, rekla da postoji mogućnost za nabavku respiratora i da treba da se izdvoje sredstva za posebne namjene.

Alagićeva je navela da je na kraju, umjesto pet, izdvojeno sedam miliona KM.

Osim Solaka i Milićevićeve, u ovom slučaju optuženi su premijer FBiH Fadil Novalić i vlasnik firme "Srebrena malina" preko koje su respiratori i nabavljeni, Fikret Hodžić.

Oni su optuženi zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine, vrijednih 10,5 miliona KM.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. novembar.  


  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.