Sarajevo

Avionima "antonov 124" i "vojadžer" stigli britanski vojnici

  • 26.09.2019. 17:52

Više od 120 britanskih vojnika Prvog bataljona Kraljevskog puka Gurki i posljednji dio njihove opreme za najveću godišnju vježbu Eufora stigli su danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo u avionima "antonov 124" i "vojadžer" Kraljevskih vazduhoplovnih snaga, saopšteno je iz Eufora.

"Kraljevski puk Gurki je posebno obučena i opremljena, visoko mobilna vazdušnodesantna jedinica koja je u stanju da po potrebi brzo pojača snage Eufora koje se nalaze u BiH", rekao je zamjenik načelnika štaba Eufora Manfred Lajtner, koji je dočekao vojnike na aerodromu.

Britanski vojnici pridružiće se ostalim pripadnicima kontingenta Eufora, koji stižu iz Austrije, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

Vježba pod nazivom "Brzi odgovor 19" biće održana na više lokacija širom BiH od 7. do 11. oktobra, u saradnji sa vlastima BiH, Oružanim snagama i agencijama za sprovođenje zakona.

U saopštenju se dodaje da vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti Eufora da brzo pojača snage u BiH, koristeći dio rezervnih vojnika koji se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim zemljama.

"Snage koje stižu u BiH za vježbu pod nazivom `Brzi odgovor 19` predstavljaju samo mali dio ukupnih rezervnih snaga koje Eufor može pozvati. Oni će se pridružiti pripadnicima Multinacionalnog bataljona Eufora, koji su stalno prisutni u BiH", navedeno je u saopštenju.

Тагови: