ATV saznaje: Cikotić Evropolu i Delegaciji EU poslao pismo puno neistina

  • 03.09.2020. 19:17

"Cijenim napore Evropske unije na uspostavljanju Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH i Evropola, ali usvajanjem Instrukcije o pitanjima od značaja za sprovođenje Sporazuma iz maja ove godine, bili bi prekršeni zakoni BiH što je u suprotnosti sa standardima Unije o jedinstvenoj kontakt tački sa Evropolom" - kako ATV saznaje, ovo stoji u pismu koje je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH, 17. avgusta poslao Delegaciji Evropske unije u BiH. 

Cikotić na ovaj način obmanjuje Uniju i Evropol jer je neistina da je trenutna kontakt tačka, koja je u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a ne u Ministarstvu bezbjednosti, kako je predviđeno Sporazumom, usklađena sa zakonom, ima kvalifikovano osoblje, neophodnu opremu i odgovarajući prostor. Direkcija ne ispunjava zakonske uslove da obavlja te poslove niti je nadležna za operativnu borbu protiv kriminala. Cikotić ne uvažava, niti poštuje, svog prethodnika Fahrudina Radončića koji je poslao pismo sa potpuno drugačjim sadržajem Delegaciji EU u BiH, kaže za ATV Sredoje Nović. 

"Očigledno da su savjetnici gospodina Cikotića čitali samo onu informaciju koju im je dala Direkcija, odnosno njihov direktor Vilić u kojoj on citira isto ono što je rekao i Cikotić. Dakle, nema tu nešto da se komentariše, očigledno da bošnjačkoj strani ne odgovara ništa što je zajednički dogovor ministarstava na nivou BiH već samo ono što oni misle da njima odgovara", kaže Nović.

Postoji bojazan da bi u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela došlo do selekcije informacija. Uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke ključno je za efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama i borbu protiv organizovanog kriminalai terorizma, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije u BiH u maju ove godine. Tada su pozvali nadležne da podrže uspostavljanje kontakt tačke. Ako je po Cikotiću sve kako treba, zašto je ona Delegacija Evropske unije u BiH saopštila da funkcionalna kontakt tačka treba da se uspostavi? Predsjedavajući Savjeta ministara kaže da su odluke oko kontakt tačke donesene i da ne postoji mogućnost da se to sada mijenja. 

"Nažalost, u BiH se često nešto dogovori a onda pojedinci procjenjuju da to nije u nečijem interesu i žele nas vratiti na početak. Vrtimo se u krug. Napravimo korak naprijed a onda zbog nečijeg ličnog nezadovoljstva idemo dva koraka nazad", kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 

Na svoje korake i stavove, što se toga tiče podsjeća i MUP Republike Srpske. Insisitraju na potpunoj implementaciji Sporazuma koji nadležnim policijama pruža podršku u efikasnijoj borbi protiv kriminala. 

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u skladu sa zakonom, nije policijsko tijelo a pogotovo nije policijsko istražno tijelo zaduženo za oblasti iz nadležnosti Europol-a. Službenici Direkcije ne bi trebalo da imaju pristup operativnim istražnim podacima jer nemaju zakonski osnov da učestvuju u istragama. Tokom potpisivanja i ratifikacije Sporazuma, Direkcija se nije pominjala. Sporazum jasno predviđa da kontakt tačka bude u Ministarstvu bezbjednosti", poručuju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji BiH sa Evropolom potpisan je 2016. a ratifikovan nekoliko mjeseci kasnije u Parlamentarnoj skupštini i Evropskom parlamentu. Praktično, od tada traje borba da se samo sprovede u djelo nešto što je već dogovoreno. Ostalo je da ministar bezbjednosti BiH donese Instrukciju o uspostavljanju i funkcionisanju kontantk tačke za saradnju što je, polovinom juna ove godine, uradio zamjenik ministra, Nedeljko Jović, nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH. 

Instrukciju je donio zamjenik jer ministar tada nije bio imenovan nakon ostavke Fahrudina Radončića. Saopšteno je da su podržani svi naredni koraci ranije dogovorene saradnje kao i tehnički detalji, poput preseljenja opreme iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Ministarstvo bezbjednosti.

 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.