Skandalozno ponašanje Selma Cikotića

ATV ekskluzivno saznaje: Cikotić Europolu i Delegaciji EU poslao pismo puno neistina

  • 03.09.2020. 13:04

Kako saznaje ATV, ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić je još 17.08. uputio pismo Delegaciji EU u BiH i Europolu u kojem odgovara da cijeni napore EU na uspostavljanju Sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji između BIH i Europola, ali da bi usvajanjem Instrukcije o pitanjima od značaja za sprovođenje ovog Sporazuma iz maja 2020. godine bili prekršeni zakoni BIH, što je u suprotnosti sa standardima EU o jedinstvenoj kontakt tački sa Europolom.

Cikotić na ovaj način obmanjuje EU i Europol,  jer iznosi laži bez i jednog navedenog argumenta.

Sama tvrdnja da je, kako on tvrdi šefu Delegacije EU, "trenutna Zajednička kontakt tačka funkcionalno usklađena sa važećim zakonima, ima kvalifikovano osoblje, opremljena neophodnim sredstvima i smještena u odgovarajućem prostoru", je čista neistina.

Direkcija ne ispunjava zakonske uslove da obavlja te poslove i to svi uključeni u taj proces znaju. Takođe, Direkcija sama po sebi nije nadležna za operativnu borbu protiv kriminala.

"Uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke ključno je za efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama, te je od suštinskog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam. Potreban je i posljedični dalji napredak da bi se osigurala zaštita stanovništva od teških oblika kriminala", saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije u BiH u maju ove godine.

Tada su pozvali sve nadležne organe i agencije da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke, prvenstveno u dijelu imenovanja službenikā za kontakt te da stoji na raspolaganju za podršku.

Zajednički cilj je, kako su tada naveli, postići sigurnije okruženje za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i EU.

Jasan stav MUP-a Republike Srpske, koji je poznat i od ranije, je da MUP Srpske insistira na potpunoj implementaciji Sporazuma, jer će ona kao takva pomoći nadležnim policijama u efikasnijoj borbi protiv kriminala.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.